Findes Planet X ude i vores solsystem? Hvad udgør Årets pressefoto 2016? Og kan inhalation erstatte sprøjter?
Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i de nyeste seks forskerblogs, som du her får et overblik over.
»Oh God! It’s the future!«
Ville vi genkende fremtiden, hvis vi vågnede op i den? Et temmeligt interessant spørgsmål, som Mag. art. i religionsvidenskab Thore Bjørnvig stiller i blogindlægget ‘Fremtiden som vi husker den’.
Han nævner blandt andet, at den sidste tid i diverse rumfora har været fyldt med lokkende billeder af menneskets fremtid i rummet. Vi bruger flittigt fremtidsscenarier i reklamer i dag, fordi vi allerede har et ret godt billede af, hvordan den ser ud.
Thore Bjørnvig fortæller også en sjov historie om en tegnefilmsfigur, der bliver frosset ned i 1000 år, og da han så vågner op, udbryder han: »Oh God! It’s the future!«.
Den ironiske pointe ved udbruddet er, at fremtiden for længst er blevet et sted, som vi kender så godt, at vi omgående genkender den, når vi ser den.
En mystisk planet, det vil tage vildt lang tid at besøge
Hvis vi vågnede op om 1000 år, ville der måske være en niende planet i vores solsystem, som hed Planet X. Og hvem ved, måske ville det også være muligt at rejse derud.
Der er endnu ingen, der har set planeten, men det er ikke så mærkeligt, da den aldrig kommer Solen nærmere end 7 gange Plutos afstand. Hvis planteten findes, vil det tage omkring 360 år at få en rumsonde derud.
Det og mange andre sjove rum-facts kan du læse om i cand.scient’erne Henrik og Helle Stubs blog: ‘Rejsen til Planet X’.
Kan man inhalere medicin i stedet for at sluge en pille?
Vender vi blikket mod sundhedssystemet, har vi mulighed for at blive klogere på forskellen mellem at sluge, indsprøjte og indhalere medicin.
Post doc Jorid Birkelund Sørli forklarer i blogindlægget ‘Kan inhalation erstatte sprøjter?‘, hvilke ulemper der er ved at sluge piller og sprøjte medicin direkte ind i blodet.
Hun mener faktisk, at årsagen til, at vi ikke inhalerer medicin, er tradition. Vi er ikke er vant til det – men det kan vi blive, skriver hun i sin blog. Så måske kan du få et hiv hjertemedicin eller et pust p-pille i fremtiden.
Hvordan tager man lige verdens bedste billede?
Hele 83.000 billeder blev sendt ind til konkurrencen om at vinde den fornemme pris World Press Photo Award 2016.
Men kun ét enkelt billede slap igennem nåleøjet. Årets bedste pressefoto viser en mand, der rækker en baby igennem et hul i et pigtrådshegn på grænsen mellem Ungarn og Serbien.
I artiklen ‘“Slightly Out of Focus”: Årets pressefoto 2016′ stiller lektor i amerikanske studier Thomas Ærvold Bjerre skarpt på, hvad der egentlig gør, at det lige var det her billede, der vandt.
En gøngehøvding og et helt specielt dødsfald
Dykker vi lidt ned i, hvad historien har af spændende fortællinger, finder vi bloggen ‘Da Gøngehøvdingen kom til Grønland’ af Ph.D. i historie Jens Wendel-Hansen.
Her fortæller han, hvad der skete, da overkateketen Hans Motzfeldt foreslog udgivelsen af Gøngehøvdingen på grønlandsk i 1914.
Jens Wendel-Hansen har også skrevet en mere samfundsfaglig blog omkring et dødsfald, der for nylig har vendt op og ned på den politiske virkelighed i USA:
Den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia er død, og det giver Obama muligheden for at skabe overvægt at dommere, der er udnævnte af demokratiske præsidenter. Læs mere om den ret heldige position, demokraterne er kommet i, i blogindlægget ‘Sagen om Scalias efterfølger eller Da døden kom til Højesteret’.