Videnskaben overrasker os konstant med nye opdagelser. 2011 bød da også på mange store fremskridt for naturvidenskaben.
Tidsskriftet Science har nu kåret de ti største fremskridt. Blandt andet lærte 2011 os nyt om mulighederne for en evig ungdom, bekæmpelsen af AIDS og vores forfædres erotiske forhold til neandertalere.
Vinder: Medicin ødelægger HIV’s evne til at smitte
I 2011 fandt vi ud af, at HIV-smittede næsten kan undgå risikoen for at smitte deres sex-partnere med den frygtede virus. Alt de skal gøre er at tage såkaldt antiretroviral medicin – den ’kombinationsmedicin’, man i flere år har behandlet HIV med i den vestlige verden. medicinen reducerer nemlig risikoen for smitte med 96 procent.
Opdagelsen er så vigtig, at den er kåret som årets vigtigste forskningsresultat i Science. Bag forskningen står Myron Cohen fra University of North Carolina School of Medicine og et international team af kollegaer.
I forsøget deltog 1.763 heteroseksuelle par fra ni forskellige lande:
Brasilien, Indien, Thailand, USA, Botswana, Kenya, Malawi, Sydafrika og Zimbabwe.
I hvert par var der én, der havde HIV. Forskerne delte de mange par op i to grupper:
-
Den ene gruppe fik antiretroviral medicin med det samme.
- Den anden gruppe holdt forskerne under observation. De skulle først have medicinen, når deres immunsystemer var så nedbrudte af HIV, at de var lige ved at få AIDS.
I slutningen af april 2011 var 28 partnere ud af de 1.763 blevet smittet med HIV. Kun én af dem var partner til en medicineret patient. Det resultat var så overbevisende, at forskningsforsøget blev afblæst fire år før tid, og alle deltagerne blev straks behandlet med antiretroviral medicin.
Opdagelsen er så stor, at den muligvis kan sætte en stopper for AIDS-epidemien.
I opløbet: De første mennesker bollede neandertalere
Tidligere troede vi, at menneskeracen Homo sapiens udvandrede fra Afrika og i løbet af de seneste 100.000 år udkonkurrerede andre menneskeracer – neandertalerne. Men i løbet af 2011 blev publiceret mange forskellige forskere flere og flere videnskabelige artikler, der tog livet af den forestilling.
Vores forfædre kopulerede gladelig med neandertalerne. Så gladelig, at europæere og asiatere har arvet mellem 2 og 6 procent af deres arvemasse fra den nu uddøde menneskerace.
I opløbet: Et stort skridt på vejen mod evig ungdom
Forskere har fundet et kemisk stof, som dræber de udtjente celler i vores krop – celler, der er så gamle, at de ikke længere kan dele sig. Man mener, at de celler forårsager kræft og aldring af kroppen.
Mus, der modtog det kemiske stof, levede ikke længere end mus, der ikke gjorde. Men til gengæld havde de det godt indtil deres dødsdag – de holdt sig unge. Det viste sig også, at gamle mus kunne få det bedre af at få dræbt de udtjente celler i deres kroppe.
I opløbet: Solvinden misfarver asteroider
I 35 år har det været en gåde, hvorfor de mest almindelige meteoritter, der lander på Jorden, umiddelbart ikke kommer fra de mest oplagte asteroider i asteroidebæltet. Japans rumfartøj Hayabusa har nu afsløret, at det gør de faktisk.
Ved at undersøge stumper fra asteroiden Itokawa, som blev bragt tilbage af Hayabusa, opdagede forskerne fra det japanske rumprogram, at solvinden – udstrålingen af store mængder partikler fra Solen – misfarver asteroiderne, når vi ser på den gennem teleskoper. Misfarvningen er så stor, at forskerne troede, asteroiderne havde en anden farve, end de faktisk har. Men i 2011 kom vi til at vide bedre.
Resten af de ti største fremskridt inden for naturvidenskaben var:
-
Kortlægning af det protein, der er katalysator i fotosyntese-processer
-
Opdagelsen af, at lommer af uberørt gas eksisterede i universet i milliarder af år efter dets skabelse
-
Kortlægning af mavebakterierne på 22 mennesker
-
Malariavaccinen RTS,S, der giver håb om, at mere effektive vacciner kan blive udviklet i fremtiden
-
Opdagelsen af planeter, der ligner Jorden
- Fremskridt i zeolit-forskningen, der gør zeolitter til katalysatorer for store molekyler
Flere af årets landvindinger lægger op til mere forskning. Så det bliver spændende at se hvor resultaterne fører os hen i 2012.
Se listen hos Science: Breakthrough of the Year, 2011