Glæden lyste ud af øjnene på Andreas Mogensen, da han og hans holdkammerater for få dage siden fik deres eksamensbevis på, at de har gennemført det europæiske rumagentur ESAS grunduddannelse som astronaut. Astronauterne blev fejret ved en ceremoni på astronautcentret i Køln sammen med familie og venner og under massiv mediedækning. Videnskab.dk var også var med.
Det hele blev skudt i gang med en film over uddannelsens højdepunkter.
»Det var skægt og tankevækkende at se filmen. Mens uddannelsen stod på, var jeg så begravet i mit arbejde, at jeg havde svært ved at se det store billede. I dag kan jeg endelig se det hele i en sammenhæng, og det er stort,« siger Andreas Mogensen til videnskab.dk.
Trådte i i Jurij Gagarins fodspor
\ Fakta
VIDSTE DU
Den russiske by, hvor Andreas Mogensen opholdt sig, hedder Star City på engelsk. På russisk hedder den Звёздный городо́к, der udtales: Zvyozdny Gorodok. Inde i byen ligger selve astronautcentret, der hedder Gargarin Cosmonaut Training Center (GCTC).
Grunduddannelsen har i sandhed budt på oceaner af oplevelser med alt fra parabolflyvninger til ‘rumvandringer’ i astronautcentrets svømmebassin. Noget, der har gjort et stort indtryk på Andreas Mogensen er et to måneder langt træningsophold på astronautcentret Gagarin Cosmonaut Training Center i byen Star City i Rusland. Opholdet gik ud på at træne astronaut-aspiranterne i at håndtere de russiske systemer, der findes ombord på Den Internationale Rumstation ISS. »At tilbringe to måneder på samme institution, hvor den første mand i rummet Jurij Gagarin trænede tilbage i 1960’erne, har været en enestående oplevelse. Opholdet gav mig og mine holdkammerater en følelse af, at nu trænede vi på det rigtige systemer, som astronauterne rent faktisk bruger i det daglige på rumstationen,« fortæller han. I Rusland var det ikke altid lige nemt at forstå, hvad der blev sagt.
»Det sværeste har været at lære russisk. Al undervisning og træning foregik på russisk, og i starten havde vi en træner med, der kunne oversætte til engelsk, men til sidst var vi i mere eller mindre grad overladt til os selv,« fortæller han og fortsætter:
»Det at lære at gå på rumvandring, er fysisk svært, men er personligt lettere for mig at håndtere. Det er betydeligt vanskeligere for mig at lære det sprog. Men det er vigtigt at kunne, så man i fremtiden kan tale med sine russiske kolleger ombord på ISS.«
Uden mad og drikke i ødemarken

Det forgangne år har også budt på mange fysiske prøvelser af den virkelig hardcore slags, som f.eks. en overlevelsestur på Sardinen, hvor Andreas Mogensen og hans holdkammerater har lært at klare sig i den barske natur. Det eneste, de havde med på turen, var dem selv, det tøj, de havde på, samt en økse og en kniv. Overlevelsesturen lagde ud med fire dages undervisning i, hvordan de ud af ingenting kunne bygge en bivuak og fange fisk. Med den ballast blev de herefter sendt ud i bjergene, hvor de skulle klare sig uden hjælp gennem fire dage.
»Vi havde kun ét måltid mad med, der skulle række til de fire dage på land. Det blev ret koldt om aftenen, så generelt havde vi det rigtigt dårligt og var sultne, stressede og trætte,« siger han.
En triumf at have gennemført det
Prøvelserne stoppede dog ikke her, for de blev nu samlet op med helikopter og fløjet ud over åbent hav, hvor de blev droppet ned i vandet sammen med en redningsflåde. Med den skulle de holde sig oven vande de næste 24 timer inden helikopteren kom og fiskede dem op igen.

»Undervejs var det forfærdeligt, men det, der kom til at fylde bagefter var glæden og lettelsen over, at have gennemført det. Så nu, hvor jeg tænker tilbage på det, var det en fantastisk oplevelse,« fortæller Andreas Mogensen.
Flyver hjem i en rumkapsel
Overlevelsesturen skulle ruste astronauterne til at kunne klare sig i vildmarken i tilfælde af, at en Suyuz-landingskapsel fra ISS under dårligt vejr skulle havne et forkert sted under landingen. »Sådan en kapsel kan godt lande 400 km fra den egentlige destination, og der kan gå flere dage før redningsmandskabet finder frem til kapslen. I ventetiden må man kunne klare sig selv og finde en måde at overleve,« fortæller Andreas Mogensen.
Overlevelsestræningen er et vigtigt punkt på dagsordenen, og der venter mere af samme skuffe de kommende år, hvor Andreas Mogensen vil bygge videre på sin astronautuddannelse.
Mine holdkammerater har været mine forbilleder. Det har været fantastisk at gå igennem træningen med så gode venner, og det har gjort det lettere at være så længe væk fra vores familier.
Andreas Mogensen
»En betingelse for at komme på mission på rumstationen er, at man skal på et vinteroverlevelses-kursus, hvor man skal overnatte ude i kulde og minusgrader, og det er en test, jeg endnu har til gode,« siger han.
Himlen er rykket tættere på
En anden ting, han skal have i hus, inden han kan flyve ud i rummet, er et flycertifikat, som i sig selv er noget af en barnedrøm.
Det projekt kaster han sig allerede ud i januar, hvor han tager den basale del af uddannelsen i Bremen. Herefter tager han til USA for at lære at flyve med mere avancerede maskiner.
Endelig er der den store rumvandringsuddannelse, der foregår hos NASA i Houston. »Der er masser af ting, jeg endnu skal lære, så det varer lidt endnu, før jeg er klar til rummet. Jeg er ikke den første i køen af astronauter, der skal til ISS, men et realistisk bud er, at jeg kommer afsted mellem 2016 og 2020,« slutter Andreas Mogensen.
Videnskab.dk fik under besøget på astronautcentret talt med to af instruktørerne på grunduddannelsen, og det kommer der flere artikler ud af de kommende dage.