Vi hører jævnligt om Kina, der med sin eksplosive økonomi og stadigt voksende indflydelse er godt i gang med at have overtaget på Jorden.
Men det er ikke kun på Jorden, at de driftige kinesere er i fuld gang med at sætte deres aftryk.
31. oktober vendte en kinesisk rumkapsel hjem fra en otte dages rejse om Månen. Det placerer Kina næstefter USA og det gamle Sovjet Unionen som det tredje land i verden, der har foretaget en rejse rundt om Månen.
Et fantastisk billede af Månens bagside taget fra 400.000 kilometers afstand sætter trumf på den perlerække af rumlige tilnærmelserne, som Kina de seneste år har gjort sig.
Det er en af pointerne i blogindlægget Er Kina på vej til Månen?, begået af astro-bloggerne Henrik og Helle Stub. Her kan du blive klogere på den kinesiske rumfarts udvikling og Kinas fremtidige Måneplaner.
Det kinesiske flag på månen
Det fremtidige spørgsmål er, om kineserne nogensinde vil plante deres rød-gule flag i månejorden.
Henrik og Helle Stub kan se det ske, men understreger dog, at kineserne stadig er bagud, når det kommer til udviklingen af raketter til formålet.
»I dag har Kina ingen raket, der er bare i nærheden af at kunne sende mennesker til Månen. Men hvad angår raketter, er de kun få år fra at kunne sende 1-2 taikonauter i et sving om Månen,« skriver de i blogindlægget.
Den kinesiske månefeber startede med opsendelsen af rumfartøjet Chang’e 1 i 2007. Fartøjet kortlagde Månens overflade.
Siden har opsendelser af fartøjerne Chang’e 2 og 3 sørget for detaljerede billeder og yderligere viden om Månens overflade.
Næste skridt er at tage to kilo månestøv med hjem til Jorden. Denne mission skal udføres i 2017.
Om det er kineserne eller amerikanerne, der i fremtiden vil dominere trafikken til Månen afhænger af flere samfundsmæssige faktorer.
Du kan læse mere om dem og den kinesiske månefeber på Henrik og Helle Stubs spændende blogindlæg her: Er Kina på vej til Månen?
Mange andre gode blogs
Der kommer hele tiden nye, gode blogindlæg på Videnskab.dk’s blogside. Vi har her lavet en kort opsamling af nogle af de mest interessante blogindlæg, der har været bragt i den seneste tid:
1864: Når historien bliver til film og tv-drama
Baseret på den sidste måneds mediestorm er der ingen tvivl om, at 1864 må være et af de mest omdiskuterede årstal i Danmark.
Vi har med Ole Bornedals DR-serie af samme navn for alvor fået sat krigen mod preusserne på dagsordenen, og de fleste danskere følger (mere eller mindre spændte) med hver søndag aften klokken 20.
Men hvorfor er noget, der skete for så længe siden, interessant at gengive på TV i dag?
Og hvordan formår denne hedengangne begivenhed stadig at vække så mange følelser? Bliv klogere på vores fascination af fortiden med professor Ib Bondebjergs spændende blogindlæg.
Citroner skal gøre rumfart grønnere
I naturen findes svaret på det meste og muligvis også svaret på, hvordan vi mindsker forurening i fremstillingen af rumfartsteknologi.
I astrofysiker Tina Ibsens blogindlæg, kan du læse, hvordan nye forsøg skal afsløre, om citronsyre kan erstatte de farlige drivhusgasser, der i dag bruges til at gøre det stål, man bruger til for eksempel rumsonder, rustfrit.
Er man selv, det man hører? – Om musikradioen
Fra rumteknologi til radiokanalen P3, der, med sit ikoniske slogan: »Det man hører, er man selv,« har naglet sig fast i vores fælles bevidsthed.
Blogger Nicolai Jørgensgaard Graakjær giver dig en systematisk forklaring af hvert enkelt ord i det famøse motto.
For hvad betyder det egentlig at være det, man selv hører?
For at få et uddybende svar må du læse bloggen, men som en smagsprøve kan det afsløres, at en sammentrækning af det’et og er’et i sætningen pudsigt nok danner ordlyden DR.
Kan en computer lave kunst?
Computere og robotter har allerede overtaget mange af vores praktiske hverdags- og arbejdsopgaver, men skal de nu også til at overtage vores kreativitet?
I blogindlægget stiller it-forsker Erik David Johnson skarpt på en problemstilling, der om meget kort tid kan blive realitet i vores hverdagsliv.