Fagbøger i fysik og astronomi er berygtede for at være støvede, overbliksagtige og kedelige.
Men det gælder ikke for bogen ‘Dansk astronomi i kikkerten’, der for nylig er udgivet af forlaget Epsilon.
Her får en lang række fremtrædende danske astrofysikere lov til at fortælle om den forskning, som de brænder allermest for, og det er der kommet en gribende bog ud af, der bobler af kærlighed til astronomien, som ikke kan andet end at smitte af på læserne.
Det fortællende sprog gør, at man som læser glemmer alt om pligtlæsning og nysgerrigt følger med forskerne på opdagelse i verdensrummet for at blive klogere på alt fra støvpartiklerne i Solsystemet til de mystiske gammaglimt i universets fjerne egne.
Kredser om de store gåder
Bogen slår fast med syvtommersøm, at Danmark er helt i front inden for astronomien. Inden for stort set alle emner har vi en ledestjerne, der lyser op i den internationale forskerverden, og i bogen giver de læserne et indblik i den forskning, som de hver især bedriver.
\ Fakta
VIDSTE DU
Bogen springer ud af FN’s Internationale Astronomiår 2009 og udsendes gratis til gymnasielærere i fysik og astronomi.
Den nyeste forskning bindes på elegant vis op på udviklingen gennem tiderne.
Forfatterne kredser om universets store gåder, som f.eks. om der er liv i universet, og en af bogens helt store styrker er, at forfatterne tør at diskutere målinger, man endnu ikke forstår, hvilket netop er det, der karakteriserer og driver forskning.
Som læser bliver man grebet af forskernes undren og kommer automatisk selv til at stille spørgsmål og fundere over, om der mon er liv i andre egne af universet, og hvordan Solsystemet er blevet til.
Forskerne taler ikke ned til læserne og er ikke bange for at bruge fagudtryk, men de er generelt meget omhyggelige med at forklare alle termer og at skrive i et almindeligt og letfordøjeligt sprog.
Bogen vinder ved at være forfattet af forskellige forskere, der afløser hinanden i en slags stafet. Det holder dampen og tempoet oppe hele vejen igennem bogen, så man som læser ikke går død i en bestemt skrivestil.
Jagter liv på Mars
\ Fakta
OM BOGEN
Forfattere: Allan Hornstrup, Anja C. Andersen, Christina Holstein-Rathlou, Gro Birkefeldt Møller Pedersen, Hans E. Jørgensen, Hans Kjeldsen, Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen, Haraldur Páll Gunnlaugsson, Helge Kragh, Henning Haack, Ib Lundgaard Rasmussen, Jens Hjorth, Johan P.U. Fynbo, Jørgen Christensen-Dalsgaard, Kristian Pedersen, Morten Bo Madsen, Niels Lund, Richard M. West, Signe Riemer-Sørensen, Søren E. Larsen
Redaktører: Lone Bruun & Kristian Pedersen
ISBN: 978-87-993384-0-5
Afsnittene spiller op til hinanden og fungerer godt i en sammenhæng, men kan uden problemer læses hver for sig. Læseren kan frit shoppe rundt i bogen og læse udvalgte afsnit efter interesse og behov.
Udforskningen af Mars har fået en særlig plads i bogen og strækker sig over flere afsnit, hvor lektor Morten Bo Madsen og kolleger fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet griber læserne i hånden og tager dem med ud på en rejse gennem de røde ørkenlandskaber.
De afsnit gør sig også rigtigt godt på den visuelle front, hvor der diskes op med flotte panorama-billeder, lækker grafik og gode infobokse. Afsnittet har en særlig lækkerhed i bogen, der på den visuelle front ellers er ret klassisk og forudsigelig.
Selv om bogen på den visuelle side ikke er helt oppe at ringe, så skal bogen alligevel have lige så mange stjerner, som der er forfattere for dens evne til at trække læserne med.
Den vil uden tvivl være et hit blandt gymnasieelever, for her får de endelig en chance for at møde astronomerne ansigt til ansigt og at få et indblik i, hvad det er, der driver dem i deres udforskning af verdensrummet.