Astronomer: Urgammel ‘monster’-galakse burde ikke eksistere

En kunsters fortolkning af 'monster'-galaksen Cosmos-Aztec-1. (Illustration: National Astronomical Observatory of Japan)​

En kunsters fortolkning af 'monster'-galaksen Cosmos-Aztec-1. (Illustration: National Astronomical Observatory of Japan)

Annonce:

En ældgammel galakse ved navn COSMOS-AzTEC-1 burde slet ikke eksistere ifølge de nuværende teorier om stjernedannelse. Det skriver LiveScience.com.

Galaksen blev dannet for 12,4 milliarder år siden. Til sammenligning blev Jorden først dannet for 4,5 milliarder år siden.

Nu har japanske og amerikanske astronomer formået at tage et billede af galaksen, der har 10 gange højere opløsning, end man nogensinde før har kunnet tage.

Og der er ikke meget ved galaksen, der af astronomer har fået tilnavnet ‘monster-galakse’, der ser ud til at give mening.

Galaksen er både større, mere rig på stjerner og mere veludviklet at se på, end den burde være.

Astronomernes målinger af strålingen fra galaksen COSMOS-AzTEC-1 afslørede blandt andet to tætte klunger eller ‘klumper’ af stjerner i kredsløb om galaksens centrum. Klungerne er markerede i panel (b). (Illustration: Tadaki, K et al. / Nature)

»Det var en kæmpe overraskelse, at denne galakse, som vi kan se, som den så ud for næsten 13 milliarder år siden, har en gigantisk, velordnet skive af gas… i stedet for det, vi havde forventet, hvilket ville have været en slags rodet pærevælling,« siger medforfatter til det nye studie Min Yun, der er astronom ved University of Massachusetts i USA, i en pressemeddelelse.

Ifølge astronomerne burde støvet i en galakse af denne størrelse have samlet sig centrum i stedet for at blive til en skive, som man kender det fra andre galakser.

Annonce:

En af galaksens mest bemærkelsesværdige egenskaber er dens tre kerner.

Typisk har galakser, ligesom vores egen Mælkevej, en enkelt kerne, som galaksens øvrige stjerner bevæger sig rundt om.

Men monster-galaksen har foruden sin midterste kerne også to klart markerede stjernetåger, der er i kredsløb om kernen. Det giver galaksen et bemærkelsesværdigt og fremmedartet udtryk.

Selvom galaksen slet ikke burde eksistere, er den under alle omstændigheder ustabil, fortæller forskerne.

Galaksen trækker nemlig så hårdt i sin gassky, at den efterhånden vil kollapse ind mod galaksens midte.

Den nye forskning er udgivet som et såkaldt letter (vurderende omtale) i tidsskriftet Nature.

on

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts