Om forfatteren

Jonas Salomonsen

Nyhedsredaktør

Jonas Salomonsen

Som nyhedsredaktør beslutter jeg sammen med den øvrige redaktion, hvad Videnskab.dk skal skrive om. Hvis du ligger inde med et tip om en god historie om forskning, eller hvis du savner grundige artikler om et bestemt emne, kan du kontakte os på redaktion@videnskab.dk.

Andreas Mogensen får ikke lov til at vandre i rummet

Danmarks første astronaut scorer topkarakterer under rumvandrings-træningen, men alligevel kommer han ikke til at bevæge sig uden for rumstationen under sit ophold deroppe. Det er hans mission for kort til.

Andreas Mogensen har trænet rumvandringer i vand iført både den russiske Orlan-rumdragt og den amerikanske EMU-rumdragt (Extravehicular Mobility Unit), som på dette billede fra det dybe bassin i Neutral Buoyancy Laboratory i Houston. Rumdragten er som et lille rumskib. Rumdragten isolerer astronauten fra omgivelserne, opretholder lufttrykket og beskytter astronauten mod stråling. Rygsækken indeholder alt det, der holder astronauten i live: Et ventilationssystem, der renser luften for kuldioxid og fugtighed, tanke med ren ilt, batterier, en radio, et videokamera og et vandbaseret kølesystem. Der er desuden en computer, der opsamler data, som astronauten kan følge med i på et display. Computeren styrer automatisk systemet, og astronauten kan også selv lave justeringer ved at dreje på knapper på rumdragten. EMU blev første gang brugt under en rumvandring i 1983, og hver rumdragt koster mange millioner dollars. (Foto: ESA)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts