Brusende drinks, kager, chips og desserter gør os normalt meget bevidste om vores vægt. Men måske skulle vi i virkeligheden bekymre os om noget langt værre, når vi falder for de fristende snacks. Ifølge et nyt studie, kan de små energibomber nemlig øge risikoen for tarmkræft, skriver BBC News.
Forskere fra Aberdeen og Edinburgh Universitet har set på, hvad skotske patienter med tarmkræft normalt spiser og ryger samt niveauet af deres fysiske aktivet. Undersøgelsen bekræftede gamle fund, nemlig at risikoen for tarmkræft øges af rygning, manglende fysisk aktivitet, og hvis flere familiemedlemmer tidligere har haft kræft.
Men forskerne identificerede også nogle nye risikofaktorer – heriblandt energifyldte snacks.
Forskerne analyserede diæterne for 2.000 tarmkræftspatienter og sammenlignede det med mad- og drikkeforbruget i den lige så stor sund befolkningsgruppe.
Derudover undersøgte de mere end 170 typer mad, deriblandt frugt, grøntsager, fisk og kød samt energifyldte snacks såsom chokolader, nøder, chips og sukkerfyldte frugtdrinks.
De undersøgelser afslørede to tydelige mønstre: Den ene bestod af et højt indtag af frugt, grøntsager og anden sund kost, mens den anden – som kaldes det “vestlige mønster” – primært bestod af kød, fedt og sukker.
Ikke overraskende, så kunne forskerne se, at der fulgte en mindsket risiko for tarmkræft med den sunde diæt, mens det vestlige mønster førte til en øget risiko.
Studiet er publiceret i tidsskriftet European Journal of Cancer Prevention.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Staten brænder milliarder af på tvivlsom tarmkræft-screening