Mange soldater diagnosticeres med post traumatisk stress syndrom (PTSD), når de vender hjem fra krig. Men det er ikke krigen, der udslagsgivende for at udvikle sygdommen. Andre faktorer spiller også ind.
Ny forskning fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences viser overraskende, at størstedelen af soldater, der får symptomer på PTSD, havde det dårligt mentalt allerede inden udsendelse. Det skriver Aarhus Universitet.
Soldaterne udfyldte spørgeskemaer inden udsendelse, under deres mission og tre gange efter hjemkomst. I alt 746 danske soldater deltog i undersøgelsen.
Professor Dorthe Berntsen fra Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, Business and Social Sciences står bag undersøgelsen sammen med militærpsykologer ved Forsvarets Veterancenter og forskere ved Duke University.
»Det er typisk ikke krigens oplevelser, der udløser symptomer på post traumatisk stress syndrom. Vi er nødt til at se soldatens oplevelser i et større livsperspektiv,« forklarer Dorthe Berntsen.
Mange af soldaterne har allerede oplevet traumer, inden de tager af sted, og det har indflydelse på, hvordan de reagerer på udsendelsen.
»Det har i mange år været en almindelig opfattelse, at PTSD opstår efter voldsomme oplevelser. Krigen er i sig selv ikke udslagsgivende for, at soldaterne bliver syge. Krigen kan være medvirkende faktor, men er ikke en afgørende faktor,« fastslår Dorthe Berntsen.