Patienter med fremskreden ikke småcellet lungekræft levede i gennemsnit to måneder længere end forventet efter behandling med en ny type epigenetisk terapi, skriver Dagens Medicin.
Det viser et studie i tidsskriftet Cancer Discovery. Ikke småcellet lungekræft er en af de sværeste kræftformer at behandle, og patienterne har en meget dårlig prognose.
Det er første gang, at epigenetisk terapi viser lovende effekt i patienter med metastaserende kræfttumorer. Epigenetisk terapi består af lægemidler, der rammer de proteiner, der omkranser DNA’et, og som regulerer hvilke gener, der tændes og slukkes.
Forskerne undersøgte effekten af en kombinationsbehandling bestående af azacitidine og etinostat – to lægemidler, der i forvejen er målrettet forskellige epigenetiske processer, men som aldrig tidligere har vist sig effektfulde mod kræfttumorer.
Det kliniske studie involverede 45 patienter med metastaserende ikke småcellet lungekræft, der havde fejlet adskillige andre behandlingsformer. Patienterne levede i gennemsnit 6,4 måneder, hvilket er 2 måneder længere end forventet. To patienter responderede fuldstændigt overfor behandlingen, en delvist, og en patient er stadig i live mere end fire år efter behandlingsstarten. Bivirkningerne ved behandlingen var mildere sammenlignet med kemoterapi.