KORT NYT FRA DANMARK:
Forskere fra DTU Fysik har udviklet en ny metode til at undersøge kræftcellers elasticitet på flere måder på samme tid, hvilket kan føre til bedre behandling af kræft. Det skriver DTU Fysik i en pressemeddelelse.
Studiet er udgivet i tidsskriftet Scientific Reports.
Kræft kan kun sprede sig, hvis kræftcellerne udvikler en evne til at vandre rundt i vores kroppe. I den proces ændrer kræftcellerne også form, og derfor er metoder til at undersøge cellernes form – eksempelvis deres elasticitet – vigtige for bedre at kunne diagnosticere sygdommen.
»Jo flere egenskaber man kan undersøge for i den samme celle, jo mere præcis viden kan man opnå angående kræftcellernes potentiale for vækst og spredning. Derfor er den nye metode et vigtigt værktøj i udviklingen af bedre diagnosticeringsmetoder,« siger professor Kirstine Berg-Sørensen fra DTU Fysik, som står bag studiet, i pressemeddelelsen.
Det nye ved netop denne metode er, at det er lykkedes forskerne at kombinere målemetoder med henholdsvis laserlys og lydbølger på den samme celle. For at kunne måle på cellernes lys og lyd på én gang har forskerne udviklet en mikrochip, hvor en enkelt celle først holdes på plads og bagefter strækkes ved hjælp af en laserstråle og efterfølgende trykkes sammen af lydbølger.
Læs også:
‘Kræft-immune’ rotter kan alligevel godt få kræft
Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
amo