Baby-galakser fra universets barndom for mere end 12 mia. år siden blev udviklet langt hurtigere, end man hidtil har troet. Det viser ny forskning, som forskere fra Niels Bohr Institutet er involveret i, skriver ku.dk.
Den ny opdagelse betyder, at vi nu ved, at der allerede tidligt i universets historie var mulighed for planetdannelse og liv.
Forskerne har fudnet ud af, at galakser fra det meget tidlige univers havde et overraskende stort indhold af tunge grundstoffer – bl.a. kul og ilt, er nødvendige for, at der kan dannes planeter og opstå liv, som vi kender det. Især én af galakserne var særlig interessant.
»I den ene af galakserne var det de ydre dele, vi observerede, og også her var der et stort grundstofindhold. Det tyder på, at store dele af galaksen er beriget med et højt indhold af tunge grundstoffer, og det betyder, at der allerede meget tidligt i universets historie var mulighed for planetdannelse og liv,« siger Johan Fynbo.
Forskningsresultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.
Læs også: Fjerne galakser afslører, hvornår den kosmiske tåge lettede