KORT NYT FRA DANMARK
Normalt er det ikke tagryggene, vi spejder efter, når Botanisk Have ved Statens Naturhistoriske Museum bliver aflagt et besøg. Det er nu heller ikke tagene, men derimod det kriblende liv de huser, som de sidste 18 år i træk, har fanget en række forskeres opmærksomhed.
På Zoologisk Museum på Østerbro har de på frivilligt plan indsamlet 1.543 forskellige arter af møl og biller, hvilket i alt svarer til mere end 250.000 enkelte insekter.
Indsamlingen viser nu tegn på ændringer i insekternes miljø, der kan være forårsaget af klimaforandringer, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»I takt med temperaturerne stiger, ser vi også en tilsvarende ændring i insektsamfundene. Specielt hos de ressourcemæssige specialinsekter – altså de insekter, der kun lever af en planteart. Tidligere undersøgelser har bekræftet, at specialiserede arter reagerer hurtigt på ødelæggelse af deres levesteder, så vi har at gøre med en meget følsom gruppe af dyr,« siger hovedforfatter og postdoc Philip Francis Thomsen fra Center for GeoGenetik ved Københavns Universitet i pressemeddelelsen.
Eksempelvis er Nøddesnudebillen (Curculio) kun observeret i sidste halvdel af studiet. Det tyder på, at billen som konsekvens af stigende temperaturer sydpå har flyttet sig længere mod nord.
I yderste konsekvens kan temperaturstigninger betyde, at arterne bliver presset længere og længere mod nord og til sidst uddør.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift the Journal of Animal Ecology.
Læs også:
Din øl indeholder hundredevis af (sunde) insekter
Klima-gennembrud: 1.400 års globalt klima kortlagt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv