Et prik i fingeren, en lille bloddråbe og så en måler, der fortæller, hvilket niveau blodsukkeret ligger på i dag. Det er hverdag for mange diabetikere – og ikke bare hverdag, faktisk skal fingeren stikkes flere gange dagligt. Måling af blodsukkerkoncentrationen hos diabetikere er essentiel for korrekt dosering af insulin og førnævnte metode er den mest udbredte måde at gøre det på, men den kan være til stor gene for patienten.
Der eksisterer i dag systemer, hvor blodsukkeret måles med jævne mellemrum, men de kræver stadig kontrolmålinger ved fingerprikmetoden. Bruges disse blodsukkermålesystemer er det oftest til gavn for patienten, men den daglige fingerprik-kontrolmåling gør, at kun et fåtal af de patienter, der kunne drage fordel af kontinuert måling, bruger dem.
Nu skal et nyt projekt nedsætte de mange prik i fingrene. Projektet sker i et samarbejde mellem Nano-Science Centeret på Kemisk Institut, Københavns Universitet, Medtronic R&D Diabetes Denmark A/S og erhvervspostdoc Kasper Lincke. Det skriver Højteknologifonden, der støtter projektet.
Projektet skal bane vej for en lille måler, der kan indopereres i diabetespatientens arm, så blodsukkeret automatisk bliver målt. Lykkes det, er det slut med at prikke i fingrene efter blod flere gange daglig.
Den lille måler fungerer ved hjælp af lys, hvilket er en helt ny måde at måle blodsukker på. Og netop lyset er essentielt i det nye projekt.
»Målet med projektet er at udvikle farvestoffer til en sensor, som giver respons i form af lys, når blodsukkerkoncentrationen stiger eller falder. Med farvestofferne kan en mindre lyskilde anvendes, og på den måde kan lysmålerens størrelse begrænses. Det gør det også lettere for patienterne at leve med,« fortæller Kasper Lincke.
Læs også: Derfor kan sukkersyge gøre dig blind