Ny forskning kommer med en forklaring på, hvorfor nogle mennesker udvikler langsigtede lændesmerter efter prolaps, mens andre ikke gør det. Svaret skal findes i vores gener, skriver forsknig.no.
Projektet omfatter næsten 300 patienter med diskusprolaps, som har været i kontakt med Oslo Universitets Hospital og Haukeland Universitetshospital.
Det viste sig, at rygsmerterne udviklede sig meget forskelligt fra patient til patient. Mens to ud af tre patienter var fuldstændig raske, havde den sidste tredjedel stadig smerter efter et år.
DNA akkumulerer smerte
Ved at studere DNA fra patienterne, opdagede forskerne, at patienterne havde forskellige varianter af et gen, der kan føre til akkumulering af smerte-fremmende stoffer. Det fremmer udviklingen af kroniske smerter.
»Den såkaldte ’COMT Val158Met’ gen variant, vi har studeret, reducerer aktiviteten af et enzym, der er vigtigt, når vi skal nedbryde de stoffer, som kan være en smerte-fremmende.«
»Patienter med denne variant har i det lange løb mere smerte og dårligere funktion sammenlignet med patienter, som havde denne variant,« siger Melå Jacobsen, der er ph.d.-stipendiat på projektet.
Patienterne rapporterede deres smerte via spørgeskemaer. Hertil kommer, begyndte forskerne at studere patienternes sygefravær, brug af smertestillende midler, og om de har modtaget anden behandling, såsom kirurgi.
Læs også: Frygt giver rygsmerter