KORT NYT FRA UDLANDET:
Kan verdens første registrerede ebola-udbrud have fundet sted for mere end 2.400 år siden i antikkens Grækenland? Det mener en professor i infektionssygdomme og historie, skriver nyhedsmediet LiveScience.
I det igangværende udbrud i Vestafrika – som begyndte tidligt I 2014 og er det største ebolaudbrud hidtil – har mere end 27.000 personer ifølge WHO været smittet og 11.200 mennesker er døde.
De fleste forskere argumenterer normalt for, at det første udbrud af ebola fandt sted i den Demokratiske Republik Congo i 1976 (dengang Zaire). Men måske er ebola meget, meget ældre end det.
Forskere har tidligere opdaget rester af identiske ebola-DNA-strenge i flere forskellige gnavere, blandt andet i mus. Det har fået dem til at spekulere i, om ebola i virkeligheden smittede fortidens gnavere længe før forskerne første gang identificerede den i 1976.
I et nyt studie foreslår professor I historie og infektonssygdomme Powel Kazanjian fra University of Michigan, at ebola-virussen gennem smitte fra gnavere kan have været synderen bag den berygtede pest i Athen fra år 430 til 426 f.Kr.
Symptomerne for en pestramt dengang startede ifølge historiske kilder med pludselig feber, hovedpine, træthed og mavesmerter – efterfulgt af voldsom opkast. De, der overlevede efter syv dage, oplevede ofte voldsom diarré. Som sygdommen skred frem, blev folk så dehydrerede af sygdommen, at nogle af dem kastede sig selv i brønde i forsøg på at slukke deres vilde tørst.
Hvis det lyder som noget, du har hørt før, så er du ikke helt galt på den. Powel Kazanjian argumenterer for, at symptomerne er helt de samme som i nutidens ebolaudbrud. Det samme gælder dødsraterne og startpunktet i Subsaharisk Afrika.
»Sygdomme som ebola, som vi sommetider lægger i kategorien ‘ny’ sygdom, er måske i virkeligheden meget ældre, end vi er klar over,« udtaler Powel Kazanjian ifølge LiveScience. Hans studie er udgivet i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases.
Læs også:
Derfor har Ebola-virus ikke spredt sig
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp