Guld-nanopartikler kan slå kræftceller ihjel på en time
03 august 2016

Nogle gange kan små ting gøre en stor forskel. Det er netop tilfældet med lovende ny dansk forskning, der viser, at nanopartikler af guld effektivt kan dræbe kræfttumorer hos mus.

Det skriver forskergruppen i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet. Metoden viste sig at kunne dræbe kræftcellerne indenfor en time.

»Behandlingen går ud på at sprøjte bittesmå nanopartikler direkte ind i kræftknuden. Derefter lyser man udefra på nanopartiklerne med laserlys. Der er en stærk vekselvirkning mellem nanopartiklerne og laserlyset, som bevirker, at partiklerne opvarmes. Der sker så det, at de opvarmede partikler beskadiger eller dræber kræftcellerne«, fortæller professor Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet.

Hun har stået i spidsen for projektet.  

Den alternative kræftbehandling er gode nyheder, da den muligvis vil kunne supplere kemo- og strålebehandling, som er skadeligt for alle kroppens celler - ikke blot kræftcellerne. Den nye behandling benytter glaskugler på 150 nanometer dækket med guld og nær infrarødt laserlys, som ikke beskadiger kroppens celler, lyder det fra forskerne i pressemeddelelsen.

Næste skridt bliver nu at forfine metoden yderligere, så nanopartiklerne kan nå ud til alle potentielle kræftceller, fortæller Lene Oddershede i pressemeddelelsen:

»Nu har vi bevist, at metoden virker. På længere sigt vil vi gerne have metoden til at virke ved, at nanopartiklerne bliver sprøjtet ind i blodbanen, hvor de ender i kræftknuder, som kan have spredt sig i kroppen.«

Resultaterne er udgivet i Scientific Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.