Hvis man satte sig ind i en tidsmaskine og rejste 22 millioner år tilbage i tiden, så kunne man godt forberede sig på en våd oplevelse.
Det område, vi kender som Danmark, lå nemlig på bunden af et varmt hav, hvor der svømmede krokodiller og fortidshajer rundt.
Det ændrede sig, da den europæiske kontinentalplade blev tippet, og gamle norske bjerge blev hældt ned i havet i form af sand og ler.
\ Læs mere

Hvordan i alverden er geologer kommet på sporet af dén forklaring? Det kan du se i den flotte video fra Geocenter Danmark.
Erik Skovbjerg Rasmussen viser blandt andet, hvordan spor fra 22 millioner år gamle krebs afslører, at Hostrup ved Limfjorden har ligget 10-15 meter under havets overflade.
Karen Dybkjær viser en overraskende velbevaret træstamme med 21 millioner år på bagen. Den vidner om en urgammel sumpskov i Voervadsbro tæt på Skanderborg.
En af de mest detaljere rekonstruktioner
Vi har tidligere skrevet om Erik Skovbjerg Rasmussen og hans epokegørende doktordisputats fra tidligere i år.
Afhandlingen er resultatet af mere end 10 års forskning, der har mundet ud i lidt af en bedrift:
»Det her er nok en af de mest detaljerede rekonstruktioner, der er lavet noget sted i verden af, hvordan jorden har set ud millioner af år tilbage i historien,« sagde Erik Skovbjerg Rasmussen dengang.