Verdens længste dyr lever i Danmark
I det brusende Vesterhav ved Jyllands vestkyst kan man under overfladen finde et dyr, der er længere end Rundetårn. 50 meter lange arme og en gennemsigtig gelékrop udgør verdens længste dyr.

Hvis du er heldig – eller måske i virkeligheden uheldig, kan du i de danske farvande støde på verdens længste dyr.

Foran både tandgabende kæmpehajer og bølgeskærende blåhvaler indtager den gennemsigtige og undseelige blæverklump brandmanden nemlig førstepladsen som verdens længste dyr.

Det fortæller Anders Lydik Garm, som er lektor i Genomforskning og Molekylær Biomedicin på Københavns Universitet.

»Brandmanden er det længste dyr i verden. Dem, man ser i Atlanterhavet, som Nordsøen munder ud i, er 2,5 meter i diameter og har 50 meter lange tentakler eller tråde. Det gør den til det længste dyr i verden,« siger han.

LÆS OGSÅ: Hvad skal jeg gøre, når jeg bliver brændt af en brandmand?

Top tre over de længste dyr i  verden

  1. På en flot førsteplads over verdens længste dyr har vi altså brandmanden, som lever i Atlanterhavet og også i danske farvande.
  2. Lige efter brandmanden følger blåhvalen med en længde på op mod 33 meter. Kæmpehvalen er det tungeste dyr i verden.
  3. På tredjepladsen har vi blåhvalens bændelorm, som lever i tarmene på hvalen og kan blive helt op til 30 meter lang.

LÆS OGSÅ: Se flagermusen med verdens længste tunge

Brandmand blå rød

Der findes både blå og røde brandmænd. Begge holder af det saltholdige vand ved Vesterhavet, men det er kun den røde, der løber med prisen som verdens længste dyr. (Foto: Shutterstock)

Den røde gople er størst

Anders Lydik Garm forklarer, at der findes to slags gopler, den røde og den blå.

»Den røde brandmand er verdens største gople. Den blå, som også er en brandmand, er ikke glad for brakvand, som er blandningen mellem fersk- og saltvand, som vi har meget af omkring kysterne i Danmark. Fordi den bedre kan lide at være længere ude i havet, ser man den mere sjældent end den røde.«

Både den røde og den blå brandmand lever dog i Vesterhavet, hvor saltindholdet er højt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk