I denne uges podcast begynder vi som altid med et lille overblik over nyheder fra forskningens verden. En af de helt store nyheder er om en mirakelpatient, som har været komplet bevidstløs i 15 år, men som genvandt lidt af sin bevidsthed.
Ifølge de franske forskere, der behandlede patienten, smilede patienten lidt, når hans yndlingsmusik blev spillet for ham, og han var længere vågen, når der blev læst op for ham.
\ Videnskab.dk Podcast
Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.
Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.
Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.
Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.
»Det var en fantastisk historie, som gik hele verden rundt, men nu er det kommet frem, at da studiet om den fantastiske mirakelpatient udkom, så var han faktisk død,« fortæller Videnskab.dk’s nyhedsredaktør Jonas Salomonsen i ugens podcast.
Selvom dødsfaldet ifølge de franske forskere ikke skyldes behandlingen, har det alligevel fået en dansk forsker til at kritisere, at dødsfaldet ikke blev nævnt i studiet.
\ Læs mere
Alkoholikere får behandling, der ikke virker
I podcasten denne uge kan du også høre om, at der i Danmark faktisk ikke er særligt mange krav til, hvordan man behandler folk med alkoholproblemer.
Det har ført til, at alkoholikere kan risikere at få behandling uden effekt, lyder det fra bekymrede forskere.
Vi kommer også forbi et kæmpestort insekt, der egentligt var erklæret uddødt, men som er ‘genopstået’ efter 80 år i skjul på en klippeø. Insektets historie er helt igennem eventyrlig og kaldes »legendarisk« af Jonas Salomonsen.

20 år siden sidste danske Nobelpris
\ De seneste podcasts
Sidste uge har især været præget af det største prisshow inden for videnskabens verden, nemlig Nobelprisen.
Men den største cadeau, en forsker kan få, er gået de danske forskeres næser forbi de seneste 20 år.
Sidste gang, en dansker vandt, var i 1997, hvor Jens Christian Skou vandt Nobelprisen i kemi. Det gjorde han for sin opdagelse af natrium-kalium-pumpen, som har ændret vores viden om, hvordan celler fungerer.
\ Læs mere
Men hvad skal der egentlig til, for at Danmark igen kan vinde en Nobelpris?
Det kommer Jane Hvolbæk Nielsen, der er medlem af bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond, med et bud på. Hun er institutdirektør på DTU og professor i fysik og har som ung forsker drømt om at vinde Nobelprisen, som hun sammenligner med en guldmedalje i VM.
Ifølge hende handler det at vinde Nobelprisen i særdeleshed om penge. Både til specielt forskningsudstyr og så til lønninger, som koster rigtig meget.
\ Læs mere
Hvordan får vi en ny Jens Christian Skou?
Vi har også snakket med Simon Glerup, der er lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og netop har modaget Jens Christian Skou-prisen.
Det er en pris, som hvert år uddeles til et forskertalent.
Simon Glerup fortæller, at han husker, dengang Jens Christian Skou vandt Nobelprisen i kemi.
Han kommer også med tre bud på, hvordan man kan få en ny dansk nobelprisvinder.
Alt dette, og meget mere, kan du høre om i denne uges podcast.