Danmarks farligste dyr kan være mindre end et knappenålshoved. Du kan ikke mærke, når den bider sig fast, og den kan ofte være svær overhovedet at spotte.
Alligevel kan et møde med en helt almindelig skovflåt få nogle ret markante konsekvenser. De små, otte-benede blodsugere, der trives i det danske sommerland, kan nemlig bære på sygdommen borreliose, og det kan udvikle sig til en ganske ubehagelig omgang.
Men nu er der imidlertid godt nyt til alle, der holder af at gå en tur i skoven om sommeren. Netop nu er svenske forskere nemlig i gang med at afprøve den første vaccine mod borrelia nogensinde.
Det skriver Blekinge Tekniska Högskola i en pressemeddelelse.
\ Læs også
De svenske forskere har et ambitiøst mål – at producere en vaccine, der virker på mange af de forskellige varianter af sygdommen, der findes.
»Det er svært at fremstille en borreliose-vaccine, fordi borreliose-bakterien findes i så mange forskellige varianter. I forundersøgelsen har vi kortlagt, hvilke typer af borreliose der findes i Europa, og hvilke vaccinen skal dække,« udtaler professor Johan Sanmartin Berglund, der står i spidsen for den svenske del af undersøgelsen, i pressemeddelelsen.
Projektet har været undervejs i over et år og involveret mere end 15.000 personer.
Johan Sanmartin Berglund fortæller, at testpersonerne nu får deres tredje dosis af vaccinen.
Selvom langt fra alle flåter bærer borreliose-bakterien, bliver mellem 2.000 og 3.000 danskere smittet hvert år, mens de svenske mider er skyld i mere end 10.000 årlige tilfælde.
Der går dog lidt endnu, før naturglade borgere får glæde af nyskabelsen.
»Vaccinationsundersøgelsen skal vare over mindst to skovflåtsæsoner. Derefter vil der gå nogle år endnu, før vaccinen er godkendt og tilgængelig i Europa. Jeg vurderer, at en ny vaccine kan være tilgængelig i 2026,« afslutter Johan Sanmartin Berglund.
seh