Supermåne 2016 er »en storm i et glas vand«
16. oktober i år er der supermåne, som betyder, at den hvide og mystiske kugle er omkring 40.000 kilometer tættere på Jorden end normalt. Men fænomenet imponerer ikke forskere i astronomi.
supermåne 16. oktober kæmpemåne nattehimlen

Vilde kæmpemåner, der lyser klart og uhyggeligt i natten, er det syn mange forestiller sig, når de hører betegnelsen supermåne. Men faktisk er Månen 16. oktober, ikke meget mere utrolig end alle andre dage med fuldmåne på året. (Foto: Shutterstock). 

Vilde kæmpemåner, der lyser klart og uhyggeligt i natten, er det syn mange forestiller sig, når de hører betegnelsen supermåne. Men faktisk er Månen 16. oktober, ikke meget mere utrolig end alle andre dage med fuldmåne på året. (Foto: Shutterstock). 

Supermåner giver dig måske associationer til kæmpemåner, som tordner frem på den mørke aftenhimmel og blænder dig med hvidt måneskin.

16. oktober kan du med egne øjne opleve en vaskeægte supermåne. Men hvis du forventer at skulle iføre dig solbriller for at skærme dig mod megamånens kraftige lys, kan du godt tro om igen.

supermåne 16. oktober kæmpemåne nattehimlen

Supermåner lyder store og vilde, men forskellen på omkring 12-14 procent kan ikke ses med det blotte øje. Her kan du se supermånen (til højre) sammenlignet med en almindelig Måne (til venstre). (Foto: Wikimedia/Marco Langbroeck)

For faktisk er fænomenet ikke mere end »en storm i et glas vand,« lyder det fra Ole J. Knudsen, der er astrofysiker og kommunikationsmedarbejder på Aarhus Universitet.

»Betegnelsen supermåne handler om misforståelser og et ønske om at gøre sig interessant. Det er blevet en slags moderne overtro, hvor vi alle går rundt og tror, at supermåner er noget særligt,« fortæller han og uddyber:

»Det er ikke noget særligt i astronomisk forstand. Månen er cirka 40.000 kilometer tættere på Jorden, men det er ikke noget, man kan se med det blotte øje.«

Så hvorfor hedder det en supermåne? Og er der overhovedet noget særligt ved fænomenet? Det kan du få svar på, når vi tager dig i hånden og går tur i supermåneskinnets historie.

LÆS OGSÅ: Efter supermånen kommer 'supertidevandet'

Supermåne giver højst lidt problemer med søvnen

Supermåner opstår, når en fuldmåne er tættest på Jorden i dens cyklus.

Men selvom Månen 16. oktober vil være tættere på vores planet end normalt, er det ikke noget, du nødvendigvis vil lægge særligt mærke til på en aftentur med kæresten.

supermåne 16. oktober kæmpemåne nattehimlen

Hvis dine børn ikke vil gå i seng 16. oktober, kan de undskylde sig med, at Månen lyser for kraftigt. Særligt lysfølsomme kan nemlig få svært ved at falde i søvn, fordi supermånen lyser 30 procent mere end på almindelige aftenener. (Foto: Shutterstock).

Du vil højst opleve at få sværere ved at falde i søvn, hvis du er særlig følsom over for lys. Selvom Månen ikke syner større, lyser den nemlig markant kraftigere end normalt 16. oktober.

»Det eneste, der er specielt ved supermånen 16. oktober, er, at den er tættere på Jorden. Det kan gøre, at vi får sværere ved at sove, da Månen lyser 30 procent mere kraftigt, end når den er længst fra os,« forklarer Michael Lindholm Nielsen, der er astrofysiker og arbejder som fagansvarlig på Brorfelde Observatorium.

Helt præcist vil Månen være 356.000 kilometer fra Jorden, hvor den normalt er 384.000 kilometer væk.

LÆS OGSÅ: Månen påvirker muligvis dine børns sundhed

Supermåner er ikke sjældne

Astrolog ændrede supermånens historie
  • Indtil 1979 var supermåner ikke kendt som andet end den tørre fagterm perigæum, der betyder,' når Månen er tættest på Jorden'.

  • En amerikansk astrolog ved navn Richard Nolle kaldte i 1979 fænomenet for supermåner og siden har navnet hængt ved.

Supermåner er, modsat af hvad mange tror, ikke en sjælden begivenhed.

»Der har været en i september, og der kommer endnu en i november i år, så de følges nogle gange ad. Normalt ser man supermåner cirka en gang om året,« forklarer Michael Lindholm Nielsen.

Supermåner er altså ikke en nyhed, trods overskrifter som: »Supermåne: Derfor ser månen så stor ud« eller »Supermåne – supersjældent -superoplevelse!«.

»Fænomenet har vi kendt altid. Vi kalder det på fagsprog fuldmåneperigæum, der betyder: ’Når fuldmånen er tættest på Jorden’. Det sker hvert år, når Jorden er nået en omgang rundt om sig selv og samtidig er tættest på os,« fortæller Ole J. Knudsen.

LÆS OGSÅ: Din dårlige søvn skyldes ikke fuldmånen

Månenavne er opkaldt efter høst og jagt

Udover at hedde supermåne, kaldes Månen 16. oktober også for ’Hunters Moon’ eller på dansk ’jagtmånen’.

supermåne 16. oktober kæmpemåne nattehimlen

Supermånen 16. oktober kaldes også 'jagtmånen'. Det skyldes, at Månen falder sammen med oktober, som er den måned, hvor jagtsæsonen bliver skudt igang. (Foto: Shutterstock).

»Den kaldes Hunters Moon på baggrund af en amerikansk tradition, hvor hver måne har sit eget navn. Oktober er den måned, hvor jagtsæsonen bliver skudt i gang og deraf navnet,« forklarer Ole J. Knudsen.

Faktisk har mange måner navne efter særlige begivenheder.

»Septemberfuldmånen kaldes i dag høstmånen. Om efteråret står Månen op på samme tidspunkt i 8 til 10 dage, og det var praktisk for høstfolkene, der i gamle dage var afhængige af lyset. Derfor opkaldt man Månen efter høsten,« forklarer Ole J. Knudsen.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det fuldmåne andre steder på Jorden?

supermåne 16. oktober kæmpemåne nattehimlen

Himlen er altid et syn værd, mener Ole J. Knudsen. Så selvom supermånen ikke er så utrolig, som den lyder, er der stadig grund til at gå uden for 16. oktober. (Foto: Shutterstock)

Der er smukt oppe på himlen

Høstmåner, jagtmåner eller supermåner. Månerne har altså ikke har den store astronomiske betydning, men alligevel kan der være god grund til at tage frakken på og gå en tur ud i natten 16. oktober.

For selvom man ikke kan se den store forskel på Månens størrelse, er det altid godt at komme ud og kigge på omgivelserne omkring os, mener Ole J. Knudsen.

»Man kan sammenligne det med at gå ud og se op i stjernerne efter stjerneskud. Det er der jo heller ikke meget fornuft i, men derfor kan det jo godt være meget smukt,« siger han.

LÆS OGSÅ: Videnskaben bekræfter: Vi sover dårligere ved fuldmåne

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk