Stueplanter kan støvsuge luften for farlige stoffer
Den rigtige plante kan være en effektiv luftrenser. Men den samme plante virker ikke lige godt alle steder, viser nyt amerikansk studie.

Se, hvordan forskerne bar sig ad med at sammenligne de fem stueplanter. (Video: American Chemical Society / Research Square)

Se, hvordan forskerne bar sig ad med at sammenligne de fem stueplanter. (Video: American Chemical Society / Research Square)

Planter pynter i ethvert hjem, og de kan også gøre underværker for indeklimaet.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilke planter du fylder rummet med, hvis du gerne vil have en renere luft på arbejdspladsen eller derhjemme. Det skriver phys.org.

Et nyt studie fra State University of New York at Oswego i USA har sammenlignet forskellige stueplanters evner til at optage bestemte typer af farlige stoffer kendt som flygtige organiske forbindelser.

Resultaterne, som bliver præsenteret torsdag ved et symposium hos forskerfællesskabet American Chemical Society, viste, at det betaler sig at vælge den rigtige plante. Der var nemlig betydelig forskel på, hvor mange af forbindelserne, planterne optog.

»Baseret på vores resultater er vi i stand til at anbefale bestemte planter til bestemte miljøer,« udtaler adjunkt og forskningsleder Vadoud Niri ifølge phys.org.

LÆS OGSÅ: Sådan får du et godt indeklima

Forbindelser kan være kræftfremkaldende

Flygtige farlige forbindelser, eller VOC’er (Volatile Organic Compounds) på forskerslang, stammer blandt andet fra uforbrændt benzin og diesel samt afdampning fra opløsningsmidler, som kan findes i maling, lim og lak. Du genkender sikkert den skarpe lugt, som disse materialer kan afgive.

Juvelblomsten var den bedste allroundplante

Juvelblomstens var testens allroundvinder og optog mere end 80 procent af seks ud af otte VOC'er. Den tilhører Ananas-familien. (Foto: Shutterstock)

Flere forbindelser såsom benzen og formaldehyd er kræftfremkaldende, og Miljøstyrelsen har på baggrund af et EU-direktiv fastlagt grænseværdier for VOC-indholdet i maling, lak og lignende.

Man har længe vidst, at visse planter var i stand til at optage disse farlige stoffer, men Vadoud Niri og hans hold satte sig for at finde ud af, hvilke planter der var bedst til at optage specifikke VOC’er.

Det undersøgte forskerne ved at anbringe fem forskellige stueplanter i lufttætte kamre og udsætte dem for otte typer af VOC’er. De kunne herefter måle VOC-koncentrationen hen over 12 timer og sammenligne planternes evner til at optage de forskellige forbindelser.

LÆS OGSÅ: Kan vi ikke bare fjerne CO2 fra luften?

Juvelblomsten kan det hele

Den bedste allroundplante var en juvelblomst, som optog mere end 80 procent af seks ud af otte VOC’er. Den ligner således et solidt valg til de fleste hjem og arbejdspladser.

Til gengæld var duftdracænaen testens topscorer, når det gjaldt acetone, som findes i mange kosmetiske produkter. Duftdracænaen optog hele 94 procent af kemikaliet. Den kan derfor ifølge Vadoud Niri være fornuftig have stående i en neglesalon.

Ifølge Niri er næste skridt at efterprøve resultaterne uden for laboratoriet – i et virkeligt miljø, hvor luften bliver udskiftet.

LÆS OGSÅ: Flere partikler i klasselokalet end på Jagtvej

Danske forskere er allerede i gang

Her er en gruppe danske forskere imidlertid allerede ved at komme ham i forkøbet.

Duftdracænaen er velegnet til neglesaloner

Når der skulle optages acetone, var det duftdracænaen, der toppede - hele 94 procent af kemikaliet tog den sig af, hvilket gør den til et godt valg i for eksempel neglesaloner. Den stammer fra drageblodstræet, der findes i Asien og Afrika. (Foto: Shutterstock)

Renate Müller er professor i afgrødevidenskab på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, og hun er involveret i et forskningsprojekt, der simulerer et dynamisk kontormiljø ved at udskifte luften i målekammeret.

Renate Müllers erfaringer understøtter studiet fra USA, men hun minder om, at der er andre vigtige faktorer på spil end plantens art.

»Der er helt sikkert forskel på, hvad de forskellige planter kan optage. Det ser vi også. Men deres optag afhænger også af, hvilket miljø de står i. Er luftfugtigheden høj, eller er der meget tørt? Den samme plante vil ikke optage det samme under forskellige temperatur- og lysforhold,« fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Bilos skader dna i fostre

Planter skal have vand og lys

Derfor er det vigtigt, at planterne får vand og lys.

»Det er meget vigtigt, at planterne er sunde og i vækst. De skal kunne lave fotosyntese for at kunne reducere mængden af skadelige stoffer i luften. Hvis en plante står i et mørkt hjørne og ikke laver fotosyntese, er jeg ret sikker på, at den ikke gavner kontormiljøet,« lyder det.

LÆS OGSÅ: Fremtidens børn bliver dummere, fordi vi forgifter dem

Renate Müller anbefaler planter med mange og store blade. Men nøjagtigt hvor mange planter, der skal til, er ikke til at sige.

»Det kræver helt sikkert en del planter, før man får en god effekt. Det er ikke nok med en enkelt plante i vindueskarmen på et stort kontor. Men har du flere store planter med mange store, grønne blade, så kan det give en betydelig reduktion,« siger hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: