Stor flagspætte på hyben-trip

Flagspætter har en meget alsidig kost i løbet af året - i yngletiden propper de sig med insektlarver, og om vinteren står den på koglefrø. Spætterne har desuden en meget sød tand og mæsker sig bl.a. med æbler og hyben.

Spætten sætter hyben, æbler og andre sukkerholdige plantedele fast i træernes stammer - og så hakkes der løs! (Foto: Kent Olsen / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Annonce:

I yngletiden lever flagspætter mest af insektlarver og andre leddyr, som de mejsler frem fra træernes bark eller hakker ud af selve veddet.

Resten af året og især om vinteren udgør koglefrø fra nåletræer sammen med forskellige nødder en vigtig del af føden.

Spætterne har dog også fundet ud af at skaffe sig hurtige kulhydrater i form af sukker. Når saftspændingen stiger om foråret, kan man se spætterne hakke safthuller i træers bark og dernæst besøge hullerne igen og igen for at drikke den søde saft, efterhånden som den pibler frem.

Novembers sukker-kick: Æbler og hyben

I løbet af sommeren og efteråret indgår også frugter og bær som et sukkerrigt kosttilskud. Det afsløres gerne ved, at spætternes næb er klistret helt ind i frugtkød.

Mirabeller og kirsebær hakker de i sig, imens de holder frugterne fastklemt i naturlige barkrevner og i de værksteder, som spætterne normalt anvender, når de høster frø af grankogler.

Her i november er det blandt andet æbler og hyben, der giver spætterne et hurtigt sukker-kick.