Sort hul slynger stjerne ud af Mælkevejen med 1.700 km/s

Sådan forestiller en kunstner sig, at det så ud, da stjernen S5-HVS1 slap helskindet fra mødet med det sorte hul, men til gengæld blev slynget ud af vores galakse i høj fart. (Foto: James Josephides / Swinburne Astronomy Productions)

Sådan forestiller en kunstner sig, at det så ud, da stjernen S5-HVS1 slap helskindet fra mødet med det sorte hul, men til gengæld blev slynget ud af vores galakse i høj fart. (Foto: James Josephides / Swinburne Astronomy Productions)

Kilde: 
15 november 2019

Når store personligheder dør, siger vi, at himlen bliver en stjerne rigere. Men hvad betyder det så, når en stjerne forsvinder?

Astronomer fra Australian National University i Canberra har ifølge The Guardian opdaget en stjerne ved navn S5-HVS1, der i ekstremt høj fart er på vej ud af Mælkevejen. De tror, at stjernen er blevet sendt på afveje efter et møde med det sorte hul, som rumsterer i midten af vores galakse.

Stjernen, der bevæger sig 10 gange hurtigere end normale stjerner med hæsblæsende 1.700 kilometer i sekundet, formodes at have været en del af et solsystem med to sole, der for omkring 5 millioner år siden kom lidt for tæt på galaksens centrum. Og da solsystemets ene stjerne blev opslugt af det sorte hul, blev S5-HVS1 sendt på afveje i ekstremt høj fart.

LÆS OGSÅ: Hvordan dør et sort hul?

For mere end 30 år siden teoretiserede en forsker, at en sådan begivenhed kunne finde sted. Men det er første gang, at man har observeret, at en stjerne er blevet skubbet ud af en galakse efter at være kommet for tæt på et sort hul.

Der er dog ingen grund til at tage sorgen over, at Mælkevejen bliver en stjerne fattigere, på forskud. Forskerne forventer nemlig først, at stjernen vil forlade vores galakse om 100 millioner år - men det er faktisk relativt hurtigt.

»I astronomiske termer, vil stjernen forlade vores galakse ret snart. Og så kommer den nok til at rejse gennem det tomme verdensrum til evig tid,« siger astronom Douglas Da Costa, der har været med til at opdage stjernen, til The Guardian.

Det fulde studie om S5-HVS1’s deroute kan læses på Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Er du mere til en hurtigt visuelt indtryk af stjernens færd, kan du se videoen herunder:

Video: Sergey Koposov (CMU)

LÆS OGSÅ: Første billede af et sort hul nogensinde: »Ligner en ring af ild«

LÆS OGSÅ: Astronomisk ædegilde: Sort hul æder stjerne gennem 10 år

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.