Den nye WWF-rapport ‘Borneo’s New World: Newly Discovered Species in the Heart of Borneo’ fortæller, at der samlet set er blevet opdaget 123 nye arter siden 2007. (Se billeder af de nye fund i galleriet: Borneos nye arter.)
Dyrelivet fremstår ofte meget spektakulært og iøjnefaldende i nyhedsindslag fra Borneo, men det smukke og fantastiske har også en højst alvorlig undertone:
Det handler om at bevare store regnskovsområder og en unik mangfoldighed af arter på øen. (Se billeder af nogle af arterne nederst.)
I februar for over tre år siden blev der opnået enighed mellem Brunei, Indonesien og Malaysia – de tre stater som deler øen mellem sig – om at 222.000 kvadratkilometer regnskov skulle beskyttes.
Hensigten var at beskytte netop regnskoven og det særdeles rige og unikke dyreliv i hjertet af øen, som er verdens tredjestørste.
Indenfor dette område, en ‘ø’ på selve øen, er der opdaget ti nye primater, mere end 350 fugle, 150 reptiler og amfibier og noget nær fantastiske 10.000 planter, som ikke findes noget andet sted i verden, ifølge WWF.
Der findes blandt andet også pygmæelefanter, næsehorn, træleoparder og orangutanger i området, oplyses det endvidere.
Uerstatteligt grundlag
»Efter tre år med aftalen viser det sig, at ‘the Heart of Borneo Declaration’ er et uerstatteligt grundlag for bevaring og bæredygtig udvikling, ved at man har etableret en ramme, som beskytter den enestående mangfoldighed af arter på Borneo, økosystemer og levevilkår.«
Det siger lederen af ‘Heart of Borneo Initiative’, Adam Tomasek, i en pressemeddelelse.
Ifølge WWF opdages der i gennemsnit tre nye arter om måneden i det beskyttede område.
Gennem 2007-aftalen mellem de tre lande, ligger der blandt andet forpligtelser om at styrke det allerede beskyttede område, udvikle øko-turisme og støtte en bæredygtig udnyttelse af ressourcer.
Naturbeskyttelsens værdi
»Borneos hjerte er et særlig godt eksempel på naturbeskyttelsens og den biologiske mangfoldigheds værdi. Det er et projekt, som blev sat i gang, fordi der var meget fremskredne planer om at rasere hele den indre og højereliggende regnskov i forbindelse med et palmeolieprojekt,« siger generalsekretær Rasmus Hansson fra WWF Norge til forskning.no.
Så kom redningen gennem aftalen i 2007. Hansson understreger, at man endnu ikke er i nået i mål med bevaringsarbejdet, og nævner flere udfordringer:
»De økonomiske interesser, som vil rasere skovene, er stærke i denne del af verden, og de har ikke givet op. For det andet er der en vanskelig balancegang mellem de centrale og de regionale myndigheder i både Malaysia og Indonesien, som har stærke regioner.«
»Så kan den faktiske kontrol med hvad, som sker i skoven, også opleves som ganske barsk for håndhæverne. Endvidere er der mange urfolksgrupper som har legitime rettigheder og synspunkter,« siger Hansson.
Se billeder af de nye dyr og planter i dette galleri: Borneos nye arter.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov