Mange fiskearter kan skifte farve takket være celler i huden, som indeholder pigmenter. Men de samme celler med pigmenter findes også i indre organer, og også disse kan forårsage farveændringer.
De indre farver gør fisken mere tiltrækkende for det modsatte køn under gydning og virker som camouflage.
Mere attraktiv med farver
Forsker Helen Nilsson Sköld fra Göteborgs universitet siger, at hun kom på sporet af de indre farver i forbindelse med et forskningsprojekt, hvor hun samarbejdede med kollegaer fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet.
Hunnerne af den lille saltvandsfisk toplettet kutling skifter farve på bugen i forbindelse med gydningen for at gøre sig attraktive overfor hanner.
Farveændringerne sker ved hjælp af pigmentceller i fiskens hud. Det viste sig imidlertid, at også bughinden ændrer farve. Eftersom kutlingen er delvis gennemsigtig, vil denne indre farveændring være synlig for andre fisk og forstærke det generelle farveindtryk.
Ikke særligt kendt
Dette fænomen er imidlertid kun undersøgt meget lidt, og Nilsson Sköld spekulerede på om dette kunne observeres også hos andre slags fisk.

Sammen med to kollegaer undersøgte hun otte almindelige fiskearter hentet i Lysekilen. De undersøgte i hvilken grad de indre farver ændrede sig, og fandt at jo mere gennemsigtige fiskene er, desto hurtigere kunne de indre pigmentceller ændre sig.
Blandt de arter som blev undersøgt var der to arter af kutling som havde de hurtigste indre farveændring. Disse to arter var også de meste gennemsigtige blandt udvalget af fisk.
Læbefisk, rødspætte, nålefisk, ulk og hundestejle blev også undersøgt. Disse havde også indre farveændring, men i mindre grad.
Hormoner bag farveændring
Farveændringen bliver stimuleret af hormoner såsom melatonin. Farveændring hos fisk har en åbenbar funktion.
»Hensigten med at skifte farve under parring er at vise sine bedste sider frem. Når det gælder camouflage er hensigten ikke at blive set,« fastslår Helen Nilsson Sköld.

Det er imidlertid mere uklart, hvorfor indre celler hos fisk som ikke er gennemsigtige er fulde af pigmenter.
»Dette må have en funktion vi ikke kender til,« mener Nilsson Sköld.
Man har spekuleret i, om pigmenterne kan have en funktion i forhold til fiskens immunsystem, eller at de beskytter forplantningsorganerne.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov