Quiz: Hvor meget (eller lidt) ved du egentlig om sorte huller?
Knivskarp eller spejlblank på sorte huller? Test din viden i quizzen her.
Sorte huller hvad er quiz

Sorte-hvad-for-noget? Sorte huller er et abstrakt fænomen, men det er også det, der gør dem så interessante. (Foto: Shutterstock)

Sorte-hvad-for-noget? Sorte huller er et abstrakt fænomen, men det er også det, der gør dem så interessante. (Foto: Shutterstock)

De bliver kaldt Universets mest mærkelige fænomener, og vi har aldrig set dem direkte. 

Men de findes - de sorte huller - og rygterne går på, at vi snart har verdens første billede af et sort hul. 

European Southern Observatory, ESO, der er et samarbejde mellem 11 europæiske lande om drift af et astronomisk observatorium, har i hvert fald meddelt, at de vil afsløre en 'noget stort' klokken 15 dansk tid i dag, 10. april.

Hvis de præsenterer et billede af et sort hul på dagens pressekonference, vil det være en af årets største begivenheder indenfor videnskaben.

LÆS OGSÅ: Se med LIVE kl. 15.00: Får vi endelig et billede af et sort hul?

LÆS OGSÅ: Stor afsløring onsdag: »Hvis det er et billede af et sort hul, så er det en Nobelpris«

Er du skarp nok til at følge med i og snakke med om den store begivenhed?

Test dig selv i vores quiz om sorte huller her. Og husk at udfordre din kusine, klassekammerat eller kollega.  

Læs eventuelt også op med vores lille lynkursus: Sorte huller: Her er alt, du skal vide før onsdagens store afsløring

God fornøjelse!

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk