Placebo: Sådan kan lægen snyde din hjerne
Medicin behøver ikke nødvendigvis at have en reel virkning. Med placeboeffekten kan lægen lade din hjerne bære det tunge læs.
placebo snyd virkning piller medicin podcast Videnskab.dk Brainstorm

Pillen her kan have en øget effekt, hvis patienten selv er overbevist om, at den virker. (Foto: Shutterstock)

Pillen her kan have en øget effekt, hvis patienten selv er overbevist om, at den virker. (Foto: Shutterstock)

Der eksisterer i dag et hav af forskellige behandlingsformer, og selv for den mest erfarne læge kan det være udfordrende at finde frem til den optimale løsning.

Men hvad nu, hvis den bedste medicin slet ikke behøver at have en effekt?

I denne uges episode af ‘Brainstorm’ undersøger vi, hvordan man kan ‘snyde’ hjernen til at blive kureret ved hjælp af placeboeffekten.

Hvad er placebo?

Placebo er latin og betyder ‘jeg vil behage’.

Når snakken falder på placebo i en medicinsk kontekst, så indebærer det typisk tre ting:

  • Placeboagenten er den inaktive medicin, der skal medføre placeboeffekten. Det kan eksempelvis være en kalktablet eller en saltvandsindsprøjtning.
  • Placeboresponsen er effekten af det inaktive placebomiddel, samt den ændring der sker over tid uafhængigt af medicinen.
  • Placeboeffekten er udelukkende effekten fra placebomidlet uafhængigt af andre faktorer. 

Denne podcast vil fokusere på placeboeffekten, samt hvordan hjernen kan blive narret til at tro, at ineffektiv medicin kan have en effekt.

LÆS OGSÅ: Mød hjernens 'direktør': Pandelappen styrer din personlighed

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.

Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Afhænger af forventninger

Placeboeffekten opstår bedst, når folk har positive forventninger til den medicin, de indtager. Og så betyder patientens tidligere erfaring med lignende medicin også en del.

Det gavner også, hvis man har en god relation til den læge, der udskriver ens medicin - specielt hvis ens læge taler meget positivt om medicinens effekt.

For hvis vi har positive forventninger til en behandling, så kan hjernen finde på at udløse endorfiner. Endorfinerne fungerer som en form for opioid - i stil med morfin - og det kan virke smertestillende for patienten.

Således kan placeboeffekten komme til sin ret og gøre en forskel, hvilket både kan betyde, at inaktiv medicin rent faktisk får en virkning, eller at reel medicin bliver mere effektivt.

Men hvorfor er hjernen stykket sammen på en måde, der gør den så let at narre? Og kan det også have negative følger?

Få svar på dette og meget mere i denne uges podcast, hvor Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen sammen med Lene Vase, professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, dykker ned i placebo-forskningen 

LÆS OGSÅ: Mikrodosering: Kan psykedeliske stoffer behandle og optimere hjernen?

LÆS OGSÅ: Snydt af din egen hjerne: Du tror mest på fakta, der passer til dine holdninger

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal vide om placebo

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk