Mikrodosering: Kan psykedeliske stoffer behandle og optimere hjernen?
Hjernepodcasten 'Brainstorm' sætter fokus på effekten af små doser af psykedeliske stoffer
brainstorm podcast psykedeliske stoffer mikrodosering videnskabdk videnskab

I dette afsnit af 'Brainstorm' kan du blive klogere på, hvordan psykedeliske stoffer påvirker hjernen, og om mikrodosering kan gøre én både kreativ og fokuseret. (Illustration: Shutterstock).

I dette afsnit af 'Brainstorm' kan du blive klogere på, hvordan psykedeliske stoffer påvirker hjernen, og om mikrodosering kan gøre én både kreativ og fokuseret. (Illustration: Shutterstock).

Større fokus, øget kreativitet og en bedre hukommelse.

Der findes mange positive fortællinger om den oplevede effekt af mikrodosering af psykedeliske stoffer.

Men hvad går mikrodosering egentlig ud på? Er det muligt at selvbehandle psykiske sygdomme som depression? Eller er der i virkeligheden tale om en placebo-effekt?

Dét og meget andet kan du få svar på i denne episode af ‘Brainstorm’, når de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, dykker ned i emnet om mikrodosering.

Hvad er 'Brainstorm'?

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

»Jeg følte mig åben«

Psykedeliske stoffer, som eksempelvis LSD og psykedeliske svampe, er ikke afhængighedsskabende på samme måde som andre euforiserende stoffer, men kan derimod medvirke til, at hjernen hallucinerer.

Derfor anvendes psykedeliske stoffer nogle gange med det formål at fremme kreativitet, fokus eller endda lindre symptomer ved psykiske lidelser, som eksempelvis angst eller depression.

I podcasten møder vi Adrian, som til daglig kæmper med depression og angst, og som derfor selv har indtaget 'mikrodoser' af psykedeliske svampe.

»Der var nogle ting, der kortvarigt blev mere interessante, på en måde som jeg kunne genkende fra mig selv, når jeg ikke var deprimeret,« fortæller Adrian. 

»Jeg følte mig åben.«

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i hjernen, når man oplever et ‘svampe-trip’?

Hvad siger forskningen?

Der findes meget såkaldt 'anekdotisk evidens' om mikrodosering, der for eksempel kommer fra personer som Adrian, som åbent fortæller om deres egne erfaringer og oplevelser, men forskningen er først nu begyndt at blive klogere på, om små doser psykedeliske stoffer har en reel effekt.

I denne uges 'Brainstorm' fortæller David Erritzøe, der er en af de førende hjerneforskere på feltet, om den nyeste forskning indenfor mikrodosering.

Og så giver Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet, et indblik i, hvordan psykedeliske stoffer påvirker hjernen.

Lyt med, og bliv klogere på mikrodosering!

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk’s udsendte med i forsøg: Sådan er det at være på psykedeliske svampe

LÆS OGSÅ: Lille dansk studie: Psykedeliske svampe påvirker ‘depressions-områder’ i hjernen

LÆS OGSÅ: Helt fedt, mand: Få historien om forskning i psykedeliske stoffer gennem tiden

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.