For 160 millioner år siden var Kina et frodigt fauna fyldt med alverdens dinosaurer. Og en af dem havde en særdeles lang hals – faktisk måske den længste hals, der nogensinde har eksisteret.
Det har en gruppe forskere konkluderet med et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Systematic Palaeontology.
Den specielle dinosaur, Mamenchisaurus sinocanadorum, der hører til gruppen sauropoder, som er kendt for at have særdeles lange halse, var i stand til at få en abnormt lang hals på op til 15 meter fra krop til hoved.
Det skriver Natural History Museum.
Der er indtil videre kun fundet ét enkelt eksemplar af Mamenchisaurus sinocanadorum.
Det er et ukomplet skelet kun bestående af den forreste del af halsen, et imponerende stort ribben og et par knogler fra kraniet.
Det var derfor ikke ligefrem muligt at måle dinosaurens halslængde med et målebånd. I stedet måtte forskerne ty til regnestykker.
Ved at bruge størrelsesforhold fra en lignende dinosaur med navnet Xinjiangtitan, som palæontologer har et mere komplet skelet af, kunne de regne sig frem til halslængden med kun to eksemplarer af ryghvirvler.

Årsagen til den lange hals er, ifølge en af forfatterne bag studiet, Paul Barrett,professor og palæontolog på Natural History Museum, ikke helt klar.
En af teorierne er, at den skulle gøre dem i stand til at nå blade højt oppe i træerne.
»Men den kan muligvis også have været brugt til ‘halsboksning’ mellem hanner, der har kæmpet om mager og territorier, ligesom hvordan giraffer gør det i dag, men vi kan ikke sige det med sikkerhed,« siger Paul Barrett til Natural History Museum.

\ Læs mere
jso