Den enkelte mygs levetid er ganske kort, men de har været på kloden længere end dinosaurerne. På en klippestrand på Mallorca har forskere fundet det hidtil ældste mygge-fossil. Det tilhører den tovingede insektgruppe, der omfatter både myg og stankelben (Diptera nematocera).
Det skriver mediet Popular Science.
247 millioner år. Så gammelt er mygge-fossilet, og dermed er det ældre end den ældste dinosaur. Det er netop det, der har fået forskerne til at spærre øjnene op.
Ifølge forskerne, viser fossilet, at myggen var i stand til at overleve Jordens største masseudryddelse, som fandt sted i overgangen mellem tidsaldrene Perm og Trias. En tid, som forskere kalder en ‘post-apokalyptisk tidsalder’.
Enrique Peñalver er studiets førsteforfatter, og han var med til at kortlægge fossilets anatomi ved at undersøge fossilet under et mikroskop:
»Jeg kunne se, hvordan fossilet havde bevaret hovedets indre og ydre strukturer, dele af fordøjelsessystemet og allervigtigst åbningen til luftvejssystemet,« siger han i en pressemeddelelse.
Myggens luftvejssystem minder meget om moderne mygs, og det mener forskerne sandsynligvis er grunden til, at arten har overlevet indtil nu.
Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Papers on Paleontology, og det kan muligvis sikre de tovingede insekter en tilføjelse til listen over arter, der kan overleve en apokalypse.