Ny fotokonkurrence vækker følelser og viser skønheden i forskning
Følelser, fascination og skønhed er sider af forskningen, vi ellers sjældent fokuserer på.
Grundforskningsfondens fotokonkurrence 2019

Vinderbillederne fra sidste års konkurrence rummede alt fra rumteleskoper til planter og virus-infektioner. Glæd dig til snart at se billederne fra årets finalister her på Videnskab.dk.

Vinderbillederne fra sidste års konkurrence rummede alt fra rumteleskoper til planter og virus-infektioner. Glæd dig til snart at se billederne fra årets finalister her på Videnskab.dk.

Forskningsresultater er meget mere end videnskabelige artikler i støvede tidsskrifter. De kan også bringes til live og ud til befolkningen gennem forskernes egne fotos.

Billeder fra forskningens verden kan tryllebinde og vække store følelser og frem for alt formidle forskningen på en helt anden måde end de mange ord, der normalt bliver brugt til at forklare det ofte komplekse stof.

Derfor gentager Danmarks Grundforskningsfond sidste års succes og udskriver på ny en fotokonkurrence blandt medlemmerne af de danske forskningsmiljøer.

»Vores ønske er at dele med den brede befolkning, hvordan videnskabelige landvindinger hver dag gør os klogere på os selv og den verden, vi lever i. Ved at fortælle forskningshistorierne med billeder som indgang og omdrejningspunkt kan nye, spændende og overraskende sider af forskningen komme frem i lyset til glæde for omverdenen,« siger Søren-Peter Olesen, der er direktør i Danmarks Grundforskningsfond.

Videnskab.dk følger konkurrencen – og din stemme tæller også

Grundforskningsfonden opfordrer alle forskere til at deltage og sende deres billeder ind til konkurrencen. De vil blive bedømt efter følgende kriterier

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet
Sådan deltager man i konkurrencen

Forskere kan indsende billeder til fotokonkurrencen fra nu og frem til 1. februar 2019.

Billederne sendes til Danmarks Grundforskningsfond photocompetition@dg.dk  

Læs mere om konkurrencen her på fondens hjemmeside.

Videnskab.dk er mediepartner for fotokonkurrencen. Det indebærer, at Videnskab.dk følger den tæt og løbende vil bringe billeder herfra.

Ved afslutningen vil brugerne få mulighed for at stemme om de 10 bedste billeder, dommerpanelet udvælger.

»Fotos af forskning kan være storslåede, morsomme, fascinerende smukke og tilsvarende grimme. Motiver er der masser af, og mange forskere er vildt kreative med deres kameraer. Vi glæder os til at vise deres billeder, som i øvrigt vil give os anledning til at fortælle nogle forskningshistorier, vi ellers ikke ville have fundet,» siger Videnskab.dk’s chefredaktør, Vibeke Hjortlund.

Her er de kyndige dommere

Dommerpanelet vil nominere 10 billeder og blandt dem udpege deres tre vindere, som får en 1., 2. og 3. plads i konkurrencen.

Panelet består af tre særdeles kyndige fagpersoner:

  • Minik Rosing, professor ved Statens Naturhistoriske Museum, medlem af Danmarks Grundforskningsfonds samt Louisianas bestyrelse og tidligere modtager af bl.a. Rosenkjærprisen for sin fine formidling
  • Louise Wolthers, forskningsansvarlig/kurator for den svenske Hasselbladstiftelse, som er etableret af efterkommerne efter Victor Hasselblad, manden bag det ikoniske Hasselblad-kamera. Stiftelsen har til formål at fremme forskning og uddannelse indenfor naturvidenskab og fotografi og bedriver selv forskning i fotografi
  • Christine Buhl Andersen, direktør for Glyptoteket, har en baggrund som kunsthistoriker og har bl.a. været international kunstfaglig medarbejder i Kunststyrelsen og formand for Statens Kunstråds Internationale Billedkunstudvalg

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk