Psykedelisk blad og fibermåne: Her er danske grundforskeres bedste billeder
Danske forskere har indsendt billeder fra deres videnskabelige arbejde til Danmarks Grundforskningsfonds nye fotokonkurrence. Se de 13 smukke fotos og vinderbillederne i artiklens galleri her.

I år har Danmarks Grundforskningsfond lavet et nyt initiativ: 

En fotokonkurrence, hvor fondens bevillingshavere har indsendt fotos fra deres arbejde på forskellige forskningscentre.

»Et foto har stort et potentiale i forhold til at vække nysgerrighed og interesse for den bagvedliggende forskningshistorie,« skriver fonden i en pressemeddelelse

»Vi vil gerne dele vores begejstring for de mange spændende forskningshistorier, og derfor lancerer fonden også i 2018 en fotokonkurrence som et initiativ til at brede forskningen ud til en bredere offentlighed.«

De fascinerende billeder spænder over mange områder, eksempelvis kræft, laserlys, rumteleskoper, planter og virus-infektioner.

Alle fotografierne tager udgangspunkt i forskernes grundforskning, og der er derfor ikke altid en let eller direkte forklaring til, hvad forskningen konkret skal bruges til.

I stedet er der i grundforskning tale om en langvarig proces, hvor selv negative resultater i forbindelse med undersøgelse af meget små genstandsfelter kan vise sig ekstremt brugbare i fremtiden.

Du kan se billederne og læse forskernes beskrivelser af dem i galleriet øverst i denne artikel.

Sådan har juryen bedømt

Billederne er blevet vurderet af et panel bestående af følgende personer:

  • Christine Buhl Andersen, Direktør Glyptoteket;
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, medlem af DG’s bestyrelse og Louisianas bestyrelse

Disse fagkyndige har tildelt tre fotos henholdsvis første-, anden- og tredjepladsen og beskriver bedømmelseskriterierne efter disse punkter:

  • I hvilken grad fotografiet vækker nysgerrighed hos beskueren
  • I hvilken grad fotografiet fungerer som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Se vinderbillederne og læs baggrunden for dem i galleriet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk