Der er lige så meget energi i en chokoladebar, som den energi, Nordamerika bruger på at flytte sig to centimeter om året. Det vil sige, at den organisme, der spiser chokoladen, gennem sit stofskifte påvirker jorden med den energi, chokoladebaren indeholdt.
Den erkendelse har fået geolog Minik T. Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet til at mene, at levende organismer påvirker geologien mere end jordens egne kræfter.
Ifølge Minik T. Rosing påvirker levende organismer mange af Jordens kredsløb, for eksempel kvælstofskredsløbet og erosion, med deres blotte tilstedeværelse. Det høje og konstante energiforbrug er højere end den energi, der er i jordskælv og vulkaner.
VIDEO: Hør Minik T. Rosing fortælle om sin forskning
Aflyser ‘Det store bombardement’
Der er en teori om, at livet kom til Jorden med meteorer under det, der kaldes ‘Det store bombardement’ for 3,8 milliarder år siden.
Minik T. Rosings forskning viser dog ingen tegn på meteorregnen. Ved at lave kemisk- og isotopisk analyse af to søjler fra den grønlandske undergrund, kan han se tydelige tegn på, at der allerede var liv på jorden inden den påståede meteorregn.
Ligeledes viser en meget mørk aflejring i en sten fra urhavets tid, at der allerede dengang fandtes organismer, der var gode til at producere organisk stof, som faldt til havbunden.
Sammenholdt med analysen af de to prøver konkluderer Minik T. Rosing, at der fandtes liv på Jorden inden meteorregnen, og at det må have udviklet sig over lang tid, fordi evnen til at omdanne stof til kul ikke umiddelbart kan være medfødt.