World Day For Animals In Laboratories
Egentlig er det den 24. april, der er forsøgsdyrenes dag. En begivenhed der markeres verden over, og som har rødder tilbage 1979, hvor det britiske National Anti-Vivisection Society for første gang markerede World Day For Animals In Laboratories. Ofte fører dagen til stærke konfrontationer mellem forskere og dyreværnsaktivister – særligt i England, hvor frontene er trukket skarpt op.
Også i Danmark markerede vi dagen, idet Dyrenes Beskyttelse og DOSO inviterede bredt til et seminar på Panum-instituttet i København. Da den 24. april i år faldt på en søndag, havde arrangørerne dog valgt at flytte arrangementet til fredag den 29. april – et typisk udtryk for god dansk pragmatisme. Også indholdsmæssigt bar seminaret præg af at foregå i Danmark – der var således mere højskole end aktivisme over arrangementet.
Alternativer på vej
Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var inviteret til at give det første indlæg, og han roste arrangementet for at være udtryk for, når Danmark er bedst – at man inviterer såvel ven som fjende, og at man giver alle talerum. Herefter fulgte en række foredrag, som primært blev givet af forskere, der beskæftigede sig med dyreforsøg og alternativer til dyreforsøg.
Formiddagens program omhandlede toksikologi, hvor giftvirkninger af nye stoffer undersøges i forsøgsdyr. Det er et område, som er særdeles tungt lovreguleret, faktisk i en sådan grad, at gode alternativer til dyreforsøg har svært ved at slå igennem. Af de mange interessante indlæg hørte vi en forsker, der vil erstatte dyreforsøg med vanddråber for at undersøge de lungeskadelige effekter af at indtage sko-imprægnerings-spray.
Ved at studere vanddråberne kunne han sparre at udsætte mus for stofferne. Dette er kun et blandt mange alternativer, som der er blevet udviklet de senere år. Det er derfor meget ærgerligt, at det skal være en træg national og mellemstatslig lovgivning, der virker som stopklods for at benytte sådanne alternativer.
Moderkager og alternative undervisningsmetoder
Efter frokost kom der flere spændende indlæg, som alle fokuserede på alternativer til dyreforsøg og reduktion i brugen af forsøgsdyr. Vi blev blandt andet præsenteret for en alternativ metode, hvor man brugte moderkager fra nyligt fødende kvinder, til at undersøge, hvordan giftstoffer i vores miljø optages over placenta-barrieren fra mor til foster.
Ud over at sparre dyreliv har metoden den fordel, at man får mere pålidelige data – forsøgsdyr har nemlig typisk andre typer af moderkager end menneskets, og derfor kan man let fejltolke sine fund, hvis man eksempelvis vil overføre resultater fra mus til mennesker. I det sidste indlæg fik vi et indblik i, hvordan man i England har erstattet brugen af levende dyr med andre metoder, når der skal trænes blandt andet dyrlæger og kirurger på universiteterne.
Alt i alt var det en særdeles god og lærerig dag, og der var rig mulighed for på civiliseret vis – og med gensidig respekt – at få diskuteret dyreforsøg på tværs af holdninger.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.