Hvis du lider af araknofobi bør du nok overveje, om din næste ferietur skal gå til Madagaskar.
Ved bredderne på Madagaskars floder har edderkoppeforskere nemlig fundet imponerende store edderkoppespind.
Spindet er frembragt af edderkoppearten Darwin, med det latinske navn Caerostris darwini.
Spindets brotråd, som edderkoppen bygger sit spind på, er 25 meter langt, mens det største af selve de spiralformede spindelvæv fylder 2,8 m².
»Så vidt vi ved, er nogle af disse edderkoppespind de største, der nogensinde er fundet,« siger lektor Ingi Agnarsson, som har stået i spidsen for forskerholdet. Han er leder af Zoologisk Museum i Puerto Rico.
Også i Danmark vækker opdagelsen af de enorme spind glæde:
»Store danske edderkoppespind er 60-70 cm høje, så sammenlignet med danske spind er det jo gigantisk,« siger edderkoppeforsker Nikolaj Scharff fra Statens Naturhistoriske Museum.
Arten er langt ude i familie med den danske korsedderkop, som frembringer de største spind, vi kender i Danmark.
Darwin er en hjulspinder
Sammenlignet med danske spind er det jo gigantisk,«
Nikolaj Scharff
Slægten Caerostris er velkendt for den danske edderkoppe-forsker, som selv har været i Madagaskar for at studere edderkopper, mens Darwin-edderkoppen er ny i slægten. Den er en del af familien hjulspindere, som karakteriseres ved, at de bygger deres spind i en spiralstruktur.
Hvis man sammenligner spiralen med et cykelhjul, er der en række eger, der holder spindet sammen, ligesom egerne på et cykelhjul. Disse eger kaldes for radier. Der er klister på hjulspinderens spind, fordi formålet er at fange byttedyr.
»Noget af det særlige ved denne type edderkop er, at der er langt mellem radierne i det. Det betyder, at det er meget store byttedyr, den fanger, fordi små fluer bare flyver igennem nettet. Da det er langs floden, spindene er sat op, er det nok mest sandsynligt, at edderkoppen går efter guldsmede eller andre store insekter,« siger Nikolaj Scharff.
Verdens stærkeste spind
Nikolaj Scharffs egen forskning i edderkoppespind har blandt andet bragt ham til Madagaskar for at undersøge, hvad evolutionen betyder for hvilke spind, edderkopper satser på. Om de skal være store eller små, og hvor langt der skal være mellem radierne i det for at fange de rigtige byttedyr.
»Vegetationen og størrelsen på edderkoppen er afgørende for, hvordan spindet kommer til at se ud. Hvis der er langt mellem træerne, bliver spindet længere. Men det er kun tropiske edderkopper, der kan lave så store spind som det, andre forskere har fundet på Madagaskar,« siger han.
Edderkoppers spind er genstand for forskning i hele verden, fordi det består af et af verdens stærkeste fibre. Arten Caerostris darwini udmærker sig særligt ved at lave sit spind af det stærkeste biomateriale, der endnu er opdaget i edderkoppetråd.
I anledning af sommerferien genudsender vi de bedste artikler om dyrenes verden. Denne artikel blev første gang publiceret den 17. september 2010.
\ Kilder
- ‘Web gigantism in Darwin’s bark spider, a new species from Madagascar’ Journal of Arachnology 38(2):346-356. 2010, doi: 10.1636/B09-113.1 (mere end abstract kræver betaling)
- ‘Biosprospecting Finds the Toughest Biological Material:Extraordinay Silk from a Giant Riverine Orb Spider’
- Nikolaj Scharff, edderkoppeforsker