Fotokonkurrence: Forskere zoomer helt ind på cellerne i din hud
Se dette fascinerende foto af hudceller, og få et kort indblik i forskningen bag billedet, der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019.
Fotokonkurrence 2019

Billedet, Human Skin Cells, er skabt i Fiona Watt’s laboratorie på Kings College i London, under centeret CellPAT. Det viser hudceller fra mennesker, der vokser på en særlig overflade, hvilket tillader forskerne at undersøge, hvordan celler opfatter og reagerer på deres omgivelser. Den grønne farve illustrerer proteinet F-actin, en helt vital komponent i cellernes interne skelet. De blå runde former er de kerner, der er ansvarlige for at lagre den genetiske information. Ved at overvåge, hvordan de grønne områder formerer sig og bliver større, kan vi udvide vores forståelser af, hvordan celler interagerer med vævet rundt om dem. (Foto: Sebastiaan Zijl) 

Billedet, Human Skin Cells, er skabt i Fiona Watt’s laboratorie på Kings College i London, under centeret CellPAT. Det viser hudceller fra mennesker, der vokser på en særlig overflade, hvilket tillader forskerne at undersøge, hvordan celler opfatter og reagerer på deres omgivelser. Den grønne farve illustrerer proteinet F-actin, en helt vital komponent i cellernes interne skelet. De blå runde former er de kerner, der er ansvarlige for at lagre den genetiske information. Ved at overvåge, hvordan de grønne områder formerer sig og bliver større, kan vi udvide vores forståelser af, hvordan celler interagerer med vævet rundt om dem. (Foto: Sebastiaan Zijl) 

Selvlysende grønligt materiale, der leder tankerne hen på neonfarvede ahornblade. Spredte klumper af blåt, som ligner små søde blåbær.

I virkeligheden er der tale om et nærbillede af hudceller, der er taget af ph.d.-studerende Sebastiaan Zijl på Fiona Watts laboratorie i England, der samarbejder med grundforskningscenteret CellPAT på Aarhus Universitet.

Fotoet af de menneskelige hudceller hedder 'Human Skin Cells' og er et mikroskopi-billede, da de enkelte celler er for små til at kunne ses med det blotte øje. Forskeren bag billedet har dyrket hudcellerne i petriskåle med et vækstmedie tilsat.

Derefter er der blevet tilført farve for at få cellekernen og celleskellettet til at lyse op i henholdsvis blåt og grønt.

»I vores grundforskningscenter arbejder vi generelt med at forstå, hvordan celler 'ser' og interagerer med deres omgivelser. Dette billede er fra vores arbejde med hudstamceller, som i fremtiden forhåbentlig vil kunne bruges til at regenerere huden, hvis man eksempelvis er blevet forbrændt,« forklarer Anne Færch Nielsen, der er center manager for CellPAT på Aarhus Universitet og tilføjer:

»Med en bedre forståelse af de mekanismer, der styrer stamcellers udvikling til normal hud, vil man på længere sigt kunne tilsætte friske stamceller til skadede områder, hvor huden ikke længere kan genopbygge sig selv.«

Snapshottet af hudceller er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019, og i år har vi valgt, at I, kære læsere, skal være med til at afgøre, hvem I mener, der fortjener at løbe med sejren.

Så hvis I synes, at billedet her fortjener en førsteplads, kan I stemme fra 12. marts og frem til 21. marts. Afstemningen foregår her på Videnskab.dk.

Se de fine billeder fra konkurrencen sidste år i artiklen: Psykedelisk blad og fibermåne: Her er danske grundforskeres bedste billeder

LÆS OGSÅ: Utrolige billeder illustrerer nogle af 2017's vildeste historier

Sådan foregår fotokonkurrencen

Danmarks Grundforskningsfond startede sidste år, 2018, en fotokonkurrence, hvor billeder fra grundforskernes dagligdag blev indsendt og vurderet af en jury.

Igen i år arbejder Videnskab.dk sammen med Danmarks Grundforskningsfond om at formidle forskernes billeder, men denne gang får I, kære læsere, også mulighed for at stemme på jeres favorit blandt de ti udvalgte fotos.

Det foregår her på Videnskab.dk i perioden 12. til 21. marts 2019. 

Om konkurrencen skriver Danmarks Grundforskningsfond:

»Danmarks Grundforskningsfond har iværksat fotokonkurrencen, fordi fonden ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os. Dette kan gøres ved at fortælle historierne om forskernes videnskabelige fremskridt og opdagelser ved hjælp af et foto som en visuel indgangsvinkel. Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne forskningens verden på indbydende og overraskende vis.«

Fonden har desuden nedsat en jury bestående af:

  • Christine Buhl Andersen, Direktør, Ny Carlsberg Glyptoteket
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, medlem af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og Louisianas bestyrelse

De skal udenom Videnskab.dk's læserkonkurrence vurdere omkring 100 fotos, der i alt er indsendt til konkurrencen, og vil offentliggøre resultatet senere i marts.

Dommerpanelet vurderer billederne efter følgende kriterier:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Læs mere om konkurrencen på Danmarks Grundforskningsfonds hjemmeside

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk