Den er vaks, flagermusen.
Måden, hvorpå den bruger lyd til at finde sit bytte på, er faktisk endnu mere smart, end man hidtil har troet.
For det viser sig nemlig, at den også kan finde insekter, der skjuler sig for ekkolokalisering.
Det viser et nyt studie, skriver Science Alert.
Insekterne troede ellers, de havde regnet den ud. Ved at bruge det, der hedder ‘akustisk kamuflering’, sørger insekter for at sidde helt stille på et blad.
På den måde bliver de beskyttet overfor flagermusens ekkolokalisering, fordi ekkoet fra flagermusens skrig rammer bladet i samme vinkel som insektet, hvilket effektivt maskerer insektets tilstedeværelse.
Men – og der er et men.
Det virker kun, hvis lydbølgerne rammer bladet i en lige vinkel. Hvis en flagermus derimod nærmer sig bladet fra en skrå vinkel, afslører den ‘spejlagtige måde’, lyden hopper tilbage på, at der er et insekt. Og det har flagermusen regnet ud.
»I mange år antog man, at det var umuligt for flagermus at finde stille, bevægelsesløse insekter, der hvilede på bladene – alene ud fra ekkolokalisering,« siger Inga Geipel, der er postdoc ved The Smithsonian Tropical Research Institute, og som var med i studiet, i en pressemeddelelse.
Flagermusens evne til at bruge ekkolokalisering er imponerende. I stedet for at bruge sit syn, når den jager i nattemørket, skriger den for at få lyden til at hoppe tilbage.
Dette skaber et slags tredimensionelt kort, som flagermus bruger til at jage og navigere – og det er faktisk det samme princip, som den menneskelige radar-teknologi bruger.
Forskerne kunne ikke forstå, hvordan flagermusen godt kunne finde et insekt, selvom det sad helt stille. Derfor indsamlede Geipel og hendes kollegaer en såkaldt ‘3D ekkolokaliseringsprofil’ af:
- Et blad med et insekt.
- Et blad uden et insekt.
Herefter afspillede de lydklip fra 541 forskellige positioner i 5 forskellige frekvenser, der repræsenterede flagermuseskrig.
De fandt ud af, at i en vinkel på mere end 30 grader hopper lyden væk fra bladet i samme vinkel, som den rammer det. Det kaldes en spejlreflektion, og det er en kendt egenskab ved spejle – det er derfor, at når du er i en høj nok vinkel, så kan du ikke se dig selv.

Efterfølgende satte forskerne fire flagermus (af arten Micronycteris Microtis) i en indhegning med nogle falske blade, falske insekter og en masse kameraer.
Og ganske rigtigt, så nærmede flagermusene sig altid bladene fra en skrå vinkel – som var på mellem 42 og 78 grader – og så opdagede de insekterne.
Opdagelsen ændrer på vores forståelse af, hvordan flagermus bruger ekkolokalisering, skriver mediet.
Studiet er blevet offentliggjort i Current Biology.