Drikkevand i store dele af Pakistan indeholder giftigt arsen

Annonce:

Op til 60 millioner pakistanere har forhøjet risiko for at få kræft, hudsygdomme, hjertekarsygdomme og neurologiske skader, fordi deres drikkevand indeholder for høje doser af uorganisk arsen.

I store dele af Pakistan indeholder vandet ekstremt høje koncentrationer af det giftige stof, viser nye målinger, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Det skriver sciencemag.org.

Schweiziske forskere har målt, hvor meget uorganisk arsen, der er i grundvandsprøver fra 1200 brønde i Pakistan.

Næsten to tredjedele af prøverne indeholdt mere uorganisk arsen, end den grænse verdenssundhedsorganisationen WHO har sat for, hvor meget af stoffet der højst må være i drikkevand.

Ifølge WHO må der højst være 50 mikrogram uorganisk arsen per liter drikkevand. Nogle steder i Pakistan indeholdt vandet over 200 mikrogram per liter.

Især omkring Indus floden, som er den længste flod i Pakistan er der høje koncentrationer af uorganisk arsen i grundvandet. (Foto: Science Advance)

Forskere har tidligere fundet for høje koncentrationer af uorganisk arsen i grundvandet blandt andet i Bangladesh, Nepal, Indien og Nepal. På verdensplan får over 200 millioner mennesker sundhedsskadelige koncentrationer af stoffet gennem deres drikkevand.

Man har også været klar over, at Pakistans grundvand er forurenet af uorganisk arsen, som er et naturligt forekommende stof, men indtil videre har det været uklart, hvor stort problemet var.

Annonce:

De nye målinger, som er lavet af forskere fra Det Schweiziske Føderale Institut for Akvatisk Videnskab og Teknologi i Dübendorf, viser for første gang, hvor store dele af Pakistans befolkning der er berørt.

WHO’s agentur for kræftforskning, IARC, kategoriserer uorganisk arsen som et af de stoffer, der med størst sikkerhed er kræftfremkaldende.

ar

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts