Kæmpestudie: Spækhuggeren kan helt uddø om 30-50 år
Kilde: 
28 september 2018

Spækhuggeren er truet på livet.

Over halvdelen af verdens spækhuggere står foran et gigantisk kollaps og har stor risiko for helt at uddø om 30-50 år, skriver Politiken.

De dystre forudsigelser kommer fra et dansk studie, der har undersøgt mere end 350 spækhuggere fra 19 bestande rundt om i hele verden, hvilket gør studiet til den største undersøgelse af spækhuggere nogensinde.

Det er hverken, som man kunne tro, overfiskning eller klimaforandringer, der truer spækhuggerne, men derimod en forbudt miljøgift - den såkaldte pcb.

»Det er både alarmerende og skræmmende, at en miljøgift, som man forbød og forsøgte at afvikle for mere end 30 år siden, stadig spøger i det marine økosystem og nu truer den karismatiske spækhugger med udryddelse,« siger professor i arktiske forhold ved Aarhus Universitet Rune Dietz, som har stået i spidsen for undersøgelsen, ifølge Politiken.

Pcb var et populært kemikalie, der blev brugt siden 1940’erne og op gennem 1970’erne i maling, cement, fugemasse og mange andre byggematerialer, men det har været forbudt siden 1986, hvor man fandt ud af, at det var til skade for mennesker og dyr.  

Derfor er det også overraskende, at forskerne har fundet værdier på op til 1.000 milligram pcb per kilo fedtvæv hos spækhuggere, hvilket er 20 gange højere end den mængde, som kan give spækhuggere et stærkt nedsat immunforsvar og en manglende evne til at reproducere sig selv.

Professor Torkel Gissel fra DTU Aqua, som ikke har deltaget i den aktuelle forskning, er imponeret over studiet, som han i Politiken kalder for »interessant og skræmmende.«

»Det sender et vigtigt budskab til folk og politikere om, at man skal være opmærksom på, at selvom man holder op med at forurene fra den ene dag til den anden, så har det en meget lang horisont, før det forsvinder ud af de her økosystemer. Her tænker jeg for eksempel på den aktuelle plastikforurening af verdenshavene, hvor vi ikke aner, hvilken konsekvens det vil få på den lange bane,« siger Torkel Gissel til Politiken.

Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.