Sjælden sneleopard spottet i Himalaya
Sneleoparden er både et smukt og truet rovdyr, der lever i 3 - 5.000 meters højde. Se videoen, hvor du får et sjældent glimt af Himalayas ukronede kattekonge.

Færre end 5.000 sneleoparder er tilbage på verdensplan, og størstedelen af dem gemmer sig godt i Himalayas højder.

Et hold af norske og pakistanske vildtforskere er i forbindelse med et større forskningsprojekt draget til Himalaya i Nord-Pakistan, hvor de har fanget en sneleopard på kameralinsen.

Målet er, gennem optagelser med vildtdyrs-kameraer, at opnå en dybere forståelse for Himalayas rovdyr, der spiller en vigtig rolle i naturens økosystemer.

»Det er vigtigt at prøve at forstå dem, og vildt-kameraer passer meget godt til denne type forskning. Vi kan få endnu bedre resultater, hvis vi kombinerer dette med DNA-prøver fra afføring, som dyret har forladt,« forklarer Richard Bischof, der er rovdyrforsker ved Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet (NMBU), til forskning.no.

Store afstande og svært tilgængeligt terræn

I alt er Wild-kameraer blevet opstillet 461 forskellige steder i de nord-pakistanske bjerge, hvor de hver især har optaget mellem 10 dage og en måned.

Projektet har dog ikke været helt så enkelt, som det måske lyder. Dyrene lever nemlig over kæmpestore afstande på svært tilgængeligt terræn.

»Det byder på store udfordringer at drive forskning i bjergområderne i Himalaya. Mange steder findes der ingen veje eller infrastruktur,« siger Richard Bischof.

Alligevel har anstrengelserne resulteret i i alt 17.000 billeder af 11 forskellige rovdyr, som ud over sneleoparden inkluderer ulven, den brune bjørn og lossen.

Fakta

Der er cirka 5.000 sneleoparder tilbage på verdensplan, hvoraf størstedelen lever i bjergene i det centrale Asien. Sneleoparden kan blive op til 75 kilo og kan kendes på sin lange hale, der, ud over at holde balancen på usikkert terræn, dækker for dyrets mund og næse, når det er rigtig koldt.

Nu er flere forskningsartikler på vej, som blandt andet skal kortlægge, hvor de sjældne rovdyr lever og hvilke landskabstyper, sneleoparden foretrækker.

Hed rovdyrs-debat i både Pakistan og Norge

Forskningsprojektet kommer i kølvandet på en hed rovdyrs-debat, der skiller vandene i både Pakistan og Norge.

»Mønstret i Pakistan er som i Norge. Folk i byerne vil beskytte rovdyrene, mens mange folk i landsbyerne ser på dem som en trussel,« siger Richard Bischof.

Debatten svarer på mange måder til den debat, vi har haft i Europa og Danmark om ulvenes indtog i Jylland.

LÆS OGSÅ: Ulve, bjørne og losser trives i det tætbefolkede Europa 

Også her kan fortalere og modstandere af ulven deles op i land og by.

I Pakistan opstår problemet mellem mennesker og dyr, når sneleoparden dræber landsbyernes husdyr, og de pakistanske beboere går til modangreb og dræber sneleoparden.

Forskningsprojektet er skabt i samarbejde med Snow Leopard Foundation, der har til formål at beskytte de truede sneleoparder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.