Nye billeder: Så flot var solformørkelsen over Svalbard
En forskergruppe har netop frigivet nye billeder af solformørkelsen, som formørkede himlen over den nordlige halvkugle i marts 2015. På billederne kan du tydeligt se Solens korona.

20. marts 2015 fik vores lokale stjerne Solen ekstra meget opmærksomhed.

Entusiaster var rejst mod nord fra nær og fjern for at se Månen slentre ind foran Solen - en forskergruppe fra Hawaii drog endda helt til det iskolde Svalbard for at studere solformørkelsen.

Nu har astronomerne fra University of Hawaii netop frigivet de smukke billeder, som de med avanceret udstyr fik taget af solformørkelsen.

»Det var ikke nogen let opgave. Stadigt skiftende vejrudsigelser, frysende temperaturer på minus 20 grader Celcius og faren fra isbjørne var nogle af de udfordringer, holdet mødte. Men års forberedelser gav pote. Himlen over det sneklædte landskab var krystalklar før, under og efter totaliteten, så de var i stand til at fange Solens smukke korona,« lyder det i en pressemeddelelse fra University of Hawaii.

I galleriet ovenfor kan du se resultatet af de hawaiianske forskeres anstrengelser.

Solens korona fanget på kamera 

Solens korona er det yderste lag, som omgiver Solen – en slags aura, som strækker sig millioner af kilometer ud i rummet, men som bedst ses under en solformørkelse. Læs mere i artiklen 'Derfor skinner Solen under en solformørkelse'.

De hawaiianske forskere har fanget koronaen med seks spejlereflekskameraer (SLR) med forskellige fokuslængder.

Herudover har forskerne brugt fire astro-kameraer med specielle filtre, som kan observere lysets farver, som ifølge pressemeddelelsen afgives, når jernatomer i koronaen ioniseres og mister 10 eller 13 elektroner.

Endelig har forskerne brugt et andet specielt instrument (dual-channel imaging spectrograph) til at måle ionernes bevægelser i Solens korona.

Deres resultater er netop blevet præsenteret på en amerikansk konference - Triennial Earth-Sun Summit.

Du kan læse meget mere om solformørkelsen i artiklerne 'Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år' og 'Blær dig med 5 videnskabelige facts om solformørkelsen'. Gik du glip af solformøkelsen i marts 2015, kan du lure i denne artikel og finde ud af, hvornår Månen smutter ind foran Solen næste gang. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.