Nye billeder: Så flot var solformørkelsen over Svalbard
En forskergruppe har netop frigivet nye billeder af solformørkelsen, som formørkede himlen over den nordlige halvkugle i marts 2015. På billederne kan du tydeligt se Solens korona.

20. marts 2015 fik vores lokale stjerne Solen ekstra meget opmærksomhed.

Entusiaster var rejst mod nord fra nær og fjern for at se Månen slentre ind foran Solen - en forskergruppe fra Hawaii drog endda helt til det iskolde Svalbard for at studere solformørkelsen.

Nu har astronomerne fra University of Hawaii netop frigivet de smukke billeder, som de med avanceret udstyr fik taget af solformørkelsen.

»Det var ikke nogen let opgave. Stadigt skiftende vejrudsigelser, frysende temperaturer på minus 20 grader Celcius og faren fra isbjørne var nogle af de udfordringer, holdet mødte. Men års forberedelser gav pote. Himlen over det sneklædte landskab var krystalklar før, under og efter totaliteten, så de var i stand til at fange Solens smukke korona,« lyder det i en pressemeddelelse fra University of Hawaii.

I galleriet ovenfor kan du se resultatet af de hawaiianske forskeres anstrengelser.

Solens korona fanget på kamera 

Solens korona er det yderste lag, som omgiver Solen – en slags aura, som strækker sig millioner af kilometer ud i rummet, men som bedst ses under en solformørkelse. Læs mere i artiklen 'Derfor skinner Solen under en solformørkelse'.

De hawaiianske forskere har fanget koronaen med seks spejlereflekskameraer (SLR) med forskellige fokuslængder.

Herudover har forskerne brugt fire astro-kameraer med specielle filtre, som kan observere lysets farver, som ifølge pressemeddelelsen afgives, når jernatomer i koronaen ioniseres og mister 10 eller 13 elektroner.

Endelig har forskerne brugt et andet specielt instrument (dual-channel imaging spectrograph) til at måle ionernes bevægelser i Solens korona.

Deres resultater er netop blevet præsenteret på en amerikansk konference - Triennial Earth-Sun Summit.

Du kan læse meget mere om solformørkelsen i artiklerne 'Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år' og 'Blær dig med 5 videnskabelige facts om solformørkelsen'. Gik du glip af solformøkelsen i marts 2015, kan du lure i denne artikel og finde ud af, hvornår Månen smutter ind foran Solen næste gang. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk