Her kan du se de næste totale solformørkelser
En total solformørkelse er et helt fantastisk syn, og flere tusind mennesker valfarter hver gang til det sted på Jorden, hvor den kan opleves. Hvis du går rundt med et hemmelig drøm om at opleve en total solformørkelse, så læs med her.

Måske man skal kombinere næste totale solformørkelse med en rejse til et varmt land med masser af sol? Næste års totale solformørkelse kan blandt andet opleves fra Borneo og Sumatra. (Foto: Colourbox)

Måske man skal kombinere næste totale solformørkelse med en rejse til et varmt land med masser af sol? Næste års totale solformørkelse kan blandt andet opleves fra Borneo og Sumatra. (Foto: Colourbox)

Den overskyede himmel over en stor del af Danmark efterlod meget til fantasien i dag. Kun få steder i landet tillod vejret, at den delvise solformørkelse tittede frem.

Også på Færøerne, hvor de skulle have haft fornøjelsen af at se den fantastiske totale solformørkelse, gjorde de mange skyer det besværligt at nyde Solens smukke korona.

LÆS OGSÅ: Solformørkelsen 2015 bliver den vildeste i mange år

Men sådan er det langt fra hver gang. Hvis du går rundt med en drøm om at opleve en total solformørkelse, så er det med at vælge det rette sted og den rette dato, for så kan sandsynligheden for at opleve en total solformørkelse, uden at vejret forstyrrer, være ret stor.

Bedste råd: Rejs ud i verden

Området, hvor Månens skygge falder og en total solformørkelse kan opleves, er altid cirka 100 kilometer bred, da Månen skal være en vis afstand væk fra Jorden for at dække Solen helt.

Det er altså et relativt lille område, hvor totaliteten kan opleves, og der går derfor også lang tid mellem, at en total solformørkelse kan opleves på det samme geografiske sted. Faktisk går der cirka 300 år. Den næste totale solformørkelse i Danmark finder derfor desværre først sted 25. maj 2142.

Hvis man vil se totale solformørkelser, bliver man derfor nødt til at rejse ud i verden.

Fakta

Der findes også en anden type solformørkelse end den totale, der kaldes for en ringformig eller annular solformørkelse, hvor Månen ikke er stor nok til at dække helt for Solens stråler og derfor efterlader en flammende gul ring.

Kilde: Den Store Danske

Næste år, 8. marts 2016, kan man blandt andet opleve en total solformørkelse på øen Sumatra, der er en del af Indonesien, samt på verdens tredjestørste ø, Borneo, der deles mellem de tre lande Indonesien, Brunei og Malaysia. Men også øen Sulawesi, der hører ind under Indonesien, får den totale solformørkelse at se.

Månens skygge vil bevæge sig op langs Stillehavet, og man vil kunne opleve Solens korona i hele 4 minutter og 9 sekunder. I år varede den totale solformørkelse til sammenligning kun 2 minutter og 47 sekunder.

Her kan du se NASA's kort over, hvordan solformørkelsen bevæger sig i 2016.

Island, Grønland eller Spanien bliver heldige

Hvis man ikke har lyst eller penge til at rejse om på den anden side af Jorden for at se en total solformørkelse, skal man væbne sig med lidt tålmodighed og vente 11 år, hvor vil man kunne få den totale solformørkelse at se på Island, Grønland og i Spanien i 2026.

Her er et kort fra NASA, der viser dig, hvor du skal befinde dig 8. august 2026, hvis du vil have den totale solformørkelse at se.

Den 21. august 2017 vil du også kunne opleve en total solformørkelse i Nord- og Sydamerika, hvor totaliteten vil vare 2 minutter og 47 sekunder.

Her kan du på endnu et kort fra NASA se, hvor og hvornår du skal befinde dig på de forjættede breddegrader.

Et billede kan ikke fange en solformørkelse

Når Månen skygger for Solen, får koronaen lov til at stå frem og flamme uden om Månen med et helt uvirkeligt og ubeskriveligt perlemorsfarvet lys. Et billede kan slet ikke indfange det. Det skal opleves.

Ole Knudsen, Aarhus Universitet

Man skal altså rejse et stykke vej, hvis man snart vil opleve en total solformørkelse. Men det er også det værd, hvis man skal tro solformørkelsesentusiast Ole Knudsen.

»Når Månen skygger for Solen, får koronaen lov til at stå frem og flamme uden om Månen med et helt uvirkeligt og ubeskriveligt perlemorsfarvet lys. Et billede kan slet ikke indfange det. Det skal opleves,« siger Ole Knudsen, kommunikationsmedarbejder på Aarhus Universitet og tidligere leder af Planetariet i Aarhus.

Hvis du kan nøjes med at opleve den delvise solformørkelse, så kan du krydse fingrene og håbe på, at de danske vejrguder tillader en skyfri himmel, næste gang vi kan opleve en delvis solformørkelse her i Danmark.

Den 10. juni 2021 vil man kunne se Månen tage en lille bid af Solen på omkring 25 procent her i Danmark. Men den 12. august 2026 vil der være så dyb en delvis solformørkelse, at den vil minde om den vi så i år fra Danmark.

De næste mange års solformørkelser

Hvis du vil se flere tidspunkter og steder, hvor den totale solformørkelse rammer, så klik ind på NASA's hjemmeside, hvor du kan finde detaljerede informationer om de totale solformørkelser, der finder sted de næste mange år.

Til sidst en lille påmindelse: Bortset fra de øjeblikke, hvor Solen er dækket helt af Månen, er det altså skadeligt for øjnene at kigge op mod en solformørkelse.

Solbriller, 3D-briller, svejsebriller eller lignende skærme er ikke godt nok for at modstå Solens lys.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.