Kan denne vandmand afsløre hemmeligheden bag udødelighed?
Et lille vandmandslignende væsen går imod strømmen – og alderen – idet det ældes baglæns. Når som helst det har brug for det, kan det regenerere sine celler til et tidligere stadie i livet. Se dyret her.

Det vandmandslignende væsen Turritopsis synes at have fundet nøglen til evigt liv. Dyret kan nemlig snyde den for os så naturlige livscyklus og blive yngre og yngre i stedet for at blive gammel og dø. Den betragtes derfor som – i teorien – udødelig. I praksis bliver polypdyret ofte fortæret af større rovdyr i vandet.

Den japanske marinebiologi Shin Kubota fra Kyoto University’s Seto Marine Biological Laboratory har studeret arten Turritopsis dohrnii i 15 år. Han tror, at den lille skabning kan hjælpe os mennesker med at finde nøglen til evigt liv.

»Den udødelige vandmand er den mest mirakuløse art i hele dyreriget,« siger marinebiologen til New York Times.

»Når vi forstår, hvordan dyret foryngrer sig selv, bør vi kunne opnå store ting. Efter min mening vil vi kunne udvikle os til selv at blive udødelige.«

Kan hjælpe med at bekæmpe sygdomme

Andre forskere forkaster ideen om evigt liv, men mener, at Turritopsisen kan være nyttig for os på andre områder.

»Turritopsisen kan vise sig at være af stor værdi, når det kommer til at bekæmpe sygdomme. At forlænge et menneskes liv giver ikke mening, det er noget vrøvl biologisk set. Det, vi kan håbe og arbejde på, er en bedre kvalitet i de sidste stadier af livet,« siger den italienske forsker Stefano Piraino fra Università del Salento i Italien, som selv har studeret Turritopsis dohrnii.

Turritopsisen er som en sommerfugl, som i stedet for at dø forvandler sig til en larve igen. Eller som en kylling, som forvandler sig til et æg, som så klækker en ny kylling. En teoretisk set uendelig række af hændelser.

Selv i dag, hundreder af år efter arten blev opdaget, kan videnskaben ikke forklare, hvordan dyret bærer sig ad. Til gengæld kan du få en rigtig spændende og sjov forklaring af, hvad dette underlige dyr egentlig er for en størrelse, og hvad vi kan bruge det til, i videoen øverst i artiklen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk