Hvid dværgstjerne eksploderer som supernova
Astronomer har for første gang nogensinde fundet en hvid dværgstjerne, der er godt på vej til at eksplodere som supernova.

Den hvide dværg (nederst til venstre) med sin ledsager (Illustration: F. Mereghetti, baggrundsbillede: NASA, ESA og T.M. Brown (STScI))

Den hvide dværg (nederst til venstre) med sin ledsager (Illustration: F. Mereghetti, baggrundsbillede: NASA, ESA og T.M. Brown (STScI))

Europas rumbaserede røntgenobservatorium, XMM-Newton, har gjort en stor opdagelse: en hvid dværgstjerne, der er godt på vej til at eksplodere.

En hvid dværgstjerne dannes, når en stjerne som Solen dør. Den hvide dværg er den døde stjernes tætpakkede kerneområde, der er på størrelse med Jorden, men mere end 200.000 gange tungere end vores planet - ca. 60% af Solens masse.

Hvis en hvid dværgstjerne er del af et dobbeltstjernesystem, så kan den stjæle gas fra sin stjernemakker og derved blive tungere. Når den er blevet ca. 1,4 gange tungere end Solen, når den en kritisk grænse og eksploderer. Astronomerne kalder en sådan eksplosion for en supernova af type Ia.

Siden 1997 har astronomer været interesserede i stjernen HD 49798, fordi der kommer energirig røntgenstråling fra stjernens nabolag. Med XMM-Newtons observationer har astronomer nu afsløret, at røntgenstråligen kommer fra en hvid dværg, der kredser om stjernen. Den hvide dværg er ca. 1,3 gange tungere end Solen og dermed tæt på den kritiske grænse for at blive til en supernova af type Ia. Ifølge forskerne vil den hvide dværg eksplodere i løbet af få millioner år.

Selvom det lyder af meget, så er det i kosmisk sammenhæng et meget kort tidsrum.

Vigtige værktøjer

Supernovaer af type Ia er vigtige værktøjer til undersøgelse af universets opbygning. De formodes nemlig at have samme egentlige lysstyrke når de eksploderer. Det gør dem egnede som 'standardlyskilder' til afstandsmåling. En meget væsentlig konklusion omkring universets indretning er netop baseret på observationer af fjerne supernovaer af type Ia. Det har vist sig, at universets udvidelse foregår med en stadig stigende hast - udvidelsen accelererer. For at kunne bruge supernovaer af type Ia som pålidelige standardlyskilder er det uhyre vigtigt at forstå de mekanismer, der bestemmer de eksploderende stjerners lysstyrke. Observationerne af HD 49798 er derfor et meget vigtigt bidrag til vores bestræbelser på at lære mere om disse nyttige astronomiske objekter.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.