Astronomer finder 'fodboldmolekyler' i rummet
NASA har opdaget en enorm mængde runde molekyler, som fuldstændig ligner små fodbolde, i fast form i det ydre rum for første gang. Mængden svarer til ​​10.000 Mount Everest'er.

6.500 lysår fra Jorden, beliggende mellem to stjerner, har NASA med sit Spitzer Space Telescope fundet en enorm mængde af det såkaldte 'fodboldmolekyle'. Et molekyle, som tidligere kun er fundet på Jorden, og hvis struktur fuldstændig ligner - ja, du gættede rigtigt - en fodbold.

Fodboldmolekylerne hedder egentlig 'buckminsterfulleren', men bliver i daglig tale ofte refereret til som 'buckyballs'. Det er særlige kemiske molekyler, som er opbygget af 60 kulstofatomer placeret i fem- og sekskanter - nøjagtig som vi kender det fra en rigtig rund jordbosfodbold.

10.000 gange Mount Everest

Faktisk havde astronomerne stærke forventninger om, at fodboldmolekylerne fandtes i rummet. Tidligere har de fundet molekylerne i gasform, så at de nu har fundet dem i fast form er ikke synderligt overraskende - omend fascinerende.

Fakta

VIDSTE DU ...

At en fodbold almindeligvis består af 20 lædersekskanter og 12 læderfemkanter. Netop denne type bold blev markedsført i Danmark som det første sted i verden i 1950'erne.

Derfor er det mest opsigtsvækkende ved fundet af buckyballs faktisk mængden, som svarer til, hvis man stillede Mount Everest op ved siden af sig selv 10.000 gange. Ja, 10.000 styks af verdens højeste bjerg.

Det nye fund tyder på, at buckyballs er langt mere almindelige i rummet, end tidligere observationer har vist.

Lær mere om en af naturens mærkværdige kreationer - fodboldmolekylerne - i videoen fra NASA ovenfor.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.