Videnskab.dk varetager 'Bestil en Forsker' under Forskningens Døgn 2017
I 2017 er det Videnskab.dk, der forvalter Bestil en Forsker-ordningen, som er en del af den årlige videnskabsfestival Forskningens Døgn. Bestil en Forsker giver forskere mulighed for at dele deres viden med befolkningsgrupper, der ikke beskæftiger sig med forskning i deres hverdag.

Bestil en forsker giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker under Forskningens Døgn. Det er et landsdækkende initiativ, der danner mødesteder for forskere og samfund. (Video: Videnskab.dk)

Bestil en forsker giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker under Forskningens Døgn. Det er et landsdækkende initiativ, der danner mødesteder for forskere og samfund. (Video: Videnskab.dk)

I uge 17 er det niende gang, den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn løber af stablen.

En central del af festivalprogrammet er Bestil en Forsker, der giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker under Forskningen Døgn.

I år er det Videnskab.dk, der varetager Bestil en Forsker-ordningen. Hvis du er forsker, og har du mod på at bidrage med et foredrag, kan du allerede nu tilmelde dig.

Skolerne benytter sig af tilbuddet, når både grundskoler og gymnasier bestiller forskere til at deltage i undervisningen i uge 17 – men tilbuddet henvender sig til alle, der har lyst til at høre mere om en bestemt forskningsindsats.

Forskere besøger vidt forskellige publikummer

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en årlig, landsdækkende videnskabsfestival.

I 2016 havde festivalens mere end 600 begivenheder over 75.000 besøgende.

Festivalen hylder forskningens grundlæggende element af nysgerrighed, når institutioner, skoler og virksomheder danner rammen om begivenheder, der tager udgangspunkt i forskellige forskningsgrene- og projekter.

Vi arbejder for, at ordningen skal nå langt ud i hele Danmark.

For forskerne betyder det, at de både kan blive bestilt til at tale for 150 gymnasieelever, men de kan også opleve at blive bestilt til en lokal sportsforening, hvor der sidder 20 interesserede tilhørere.

Det sker også, at en virksomhed bestiller en forsker, hvor tilhørerne allerede er bekendt med forskerens arbejde.

Det betyder, at forskerne bliver udfordret i forskningsformidling, fordi de kan komme til at holde deres foredrag for flere forskellige målgrupper.

Forskere og nysgerrige borgere mødes

Med Bestil en Forsker 2017 er det Videnskab.dk’s mål at skabe møder mellem forskere og personer, der er nysgerrige på forskellige forskningsfelter.

Det er vores håb, at møderne vil danne grundlag for en god og konstruktiv oplevelse, både for forsker og tilhørere.

Det er diversiteten i foredragsholdere og tilhørere samt det brede, regionale udsyn, der giver ordningen dens grundlæggende værdi – alle kan være med, og alle er med til at danne relationer, der kan være med til at fremme forskningens positions i Danmark.

Kære forsker: Sådan deltager du

Festivalens program

Forskningens Døgns program favner bredt.

Eksempelvis laver man et gymnasie- og folkeskoleprogram, der giver lærere og elever mulighed for at tage aktivt del i festivalen.

Til de ældste i målgruppen stilles forskningsetiske problemstillinger, og til de yngre laver man særlige programmer, der indfører eleverne i en bestemt forskningsgren.

En anden del af festivalprogrammet er Bestil en Forsker, som Videnskab.dk i år varetager.

Som forsker er det eneste, du skal gøre for at deltage i Bestil en Forsker 2017, at oprette en foredragsbeskrivelse på cirka130 ord og angive, hvor og hvornår du kan stille op med dit eller dine foredrag. Det hele foregår via Forskningens Døgns hjemmeside.

Udgangspunktet for foredraget må gerne være et oplysende foredrag, hvor der også gives plads til samtale med tilhørerne, så både forsker og tilhørere kan lære af hinanden.

Vi sørger for at redigere foredragsbeskrivelserne, inden de bliver offentliggjort i et stort foredragskatalog, som giver rekvirenter et samlet overblik over alle udbudte foredrag. Der er åbent for tilmelding af foredrag frem til 24. februar 2017.

Videnskab.dk inviterer alle tilmeldte forskere til at deltage i en formidlingsworkshop. Når forskerne har tilmeldt deres foredrag, vil de i løbet af foråret modtage en invitation til workshoppen. Vi afholder to workshops – en i København og en i Aarhus.

Hvis du ikke er forsker, men er interesseret i at få besøg af en forsker under Forskningens Døgn, kan du kigge i foredragskataloget, når det bliver offentliggøres den 1. marts 2017 på Forskningens Døgns hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk