To tredjedele af verdens sprog bruger ens lyde i mange ord
En undersøgelse af flere end 6.000 sprog i hele verden viser en overraskende global sammenhæng mellem ords lyde og betydning. Bliv klogere på, hvorfor to tredjedele af verdens sprog bruger mange af de samme lyde i mange almindelige ord.
sprog verden lyde betydning ens

Selvom der er langt mellem Canada, Kina og Danmark, har vores sprog mange fælles lyde. Læs her blandt andet om, hvorfor der på tværs af verdens lande meget tit er 'u' og 'm'-lyde i ordet bryst. (Foto Shutterstock)

Selvom der er langt mellem Canada, Kina og Danmark, har vores sprog mange fælles lyde. Læs her blandt andet om, hvorfor der på tværs af verdens lande meget tit er 'u' og 'm'-lyde i ordet bryst. (Foto Shutterstock)

Hvis du peger på et billede af Jorden og siger ordet ’rund’, er der en vis chance for, at folk, der taler vidt forskellige sprog, vil forstå, hvad du lige sagde.

Ordet er nemlig et af dem, hvori r-lyden går igen i store dele af verden.

Og det er faktisk overraskende, viser en ny undersøgelse af flere end 6.000 sprog og dialekter, hvor et hold internationale forskere, herunder fra Danmark, gør op med ældgamle forestillinger om ords lyd og betydning.

»I sprogforskning har det været en grundlæggende tanke, at forholdene mellem lyd og mening er fuldstændig arbitrære, dvs., at der ingen relation er mellem dem. Men i dag konkluderer vi, at der er en høj sammenhæng mellem ords lyd og betydning på tværs af lande i hele verden,« forklarer Morten H. Christiansen, der er professor i børnesprog ved Aarhus Universitet og en af forfatterne bag studiet.

Opdagelsen slår altså skår i tidligere sprogforskning, som har nægtet en sammenhæng mellem ords lyde og mening.

Studiet er udgivet i det amerikanske Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÆS OGSÅ: Forskere: Sprogets oprindelse fundet

Næse og rød lyder ens på mange sprog

sprog verden lyde betydning ens

Hvad har ordene rød og næse tilfælles? Udover at de ser sjove ud i kombination, lyder ordene også ens i mange lande. Eksempelvis er ordet for næse på spansk 'nariz', på fransk 'nez' og på polsk 'nos'. (Foto: Shutterstock)

Det kan være vanskeligt at forstå, hvordan der kan være en sammenhæng mellem ords lyd og mening i for eksempel Polen, Spanien og Danmark.

Men det er netop, hvad studiet konkluderer.

»Ordet næse har en nasal lyd, som understreger betydningen af ordet i flere lande,« fortæller Morten H. Christiansen.

Og det er ikke kun næse, der lyder ens i rundt om i verden.

»Ordet rød lyder i mange lande ens. Rouge på fransk, rot på tysk og red på engelsk er bare nogle eksempler,« tilføjer Morten H. Christiansen.

LÆS OGSÅ: Nyt atlas over truede sprog

Flere teorier om mystikken bag ordenes lyde og betydninger

Hvorfor næse og rød lyder ens i mange lande, er forskerne bag undersøgelsen endnu ikke sikre på.

Èn teori er, at vi bare ’smitter hinanden’ med ord på grund af globaliseringen, som udvisker grænserne mellem landene. Men den forklaring tror Morten H. Christiansen ikke på.

»Vi har undersøgt, hvorvidt der er en større sammenhæng mellem ordenes ens lyd og betydning i lande, der ligger tæt op af hinanden. Men vi kan konkludere, at sammenhængen opstår mellem vidt forskellige kontinenter, og det er altså ikke afhængigt af geografisk nærhed,« forklarer han.

Ordene lyder altså ikke ens, bare fordi vi låner fra eller bliver inspirerede af andre sprog.

LÆS OGSÅ: Kan babyer kommunikere med tegnsprog?

Måske ligger sprog i biologien

I stedet handler sammenhængen mellem ords lyde og betydninger måske om vores biologi, forklarer Morten H. Christiansen.

»Vi har en hypotese om, at det handler om faktorer, der er de samme overalt i verden omkring os. Der kan være noget biologisk i forhold til, hvordan det falder os naturligt at kommunikere. Vi har eksempelvis nogle begrænsninger i forhold til, hvordan vi opfatter ord i hjernen,« siger han.

Han bakkes op af en anden forsker bag studiet.

Ordet bryst er et af dem, hvor lydene er ens over store dele af kloden. Ordet har ofte 'u' og 'm'-lyde i, og det giver faktisk mening ifølge Søren Wichmann. For lydene minder om den mumlen, som en baby laver, når det ammer hos sin mor. (Foto: Shutterstock)

»Ordene skal lyde rigtigt i forhold til den genstand, de betegner. Hvad, der lyder rigtigt, handler om den måde, vi oplever verden på,« fortæller Søren Wichmann, der er post.doc. og sprogforsker ved Leiden Universiteit i Holland.

LÆS OGSÅ: Vi udnytter sprogets tvetydigheder

Babyer kan stå bag ordet 'bryster'

Hvordan noget kan lyde rigtigt i vores hjerner, er endnu et uløst mysterium, mener Søren Wichmann.

Alligevel forklarer han, at der ofte er en logisk sammenhæng mellem ordets lyd og mening.

»I ordet bryst er der ofte lydene ’u’og ’m’ i på tværs af alle lande. Det handler sandsynligvis om mumlebevægelsen, som barnet laver når det bliver ammet. Det lyder lidt sådan her 'um um'« forklarer Søren Wichmann.

Eksempelvis er det afrikanske ord for bryster 'mumi', på japansk kaldes de 'mune' og i Parkistan siger man 'mamu'. 

LÆS OGSÅ: Filipinerne har flere end hundrede sprog

Analyse af over 6.000 sprog

Søren Wichmann og Morten H. Christiansen har sammen med forskere fra Tyskland, Sverige og Argentina analyseret 2/3 af verdens sprog.

»Vi analyserede mere end 6.000 sprog og dialekter, og det svarer til 2/3 dele af sprogene i verden. Vi fandt, det, vi kalder signaler, som betyder, at der er en relation mellem lyd og mening i flere af ordene,« forklarer Morten H. Christiansen.

Hvordan ’signaler’ kan fortælle noget om en sammenhæng mellem ordets lyd og betydning, er umiddelbart svært at forstå.

Morten H. Christiansen forklarer, at han og forskergruppen undersøgte mellem 40 og 100 ord eller koncepter, som han kalder dem.

Studiet har undersøgt mere end 6.000 sprog og dialekter over hele verden. Antarktis var den eneste kontinent, som ikke var med i undersøgelsen. »Her er intet sprog,« forklarer Morten H. Christiansen. (Foto: Shutterstock).

De lavede en statistisk optælling af, hvor mange ens lyde de kunne finde på de udvalgte ord på tværs af landegrænser:

»Vi fik 74 positive signaler, eller hits, ud af de 100 ord, som vi havde valgt. Det viser altså, at der er en stor sammenhæng mellem ordene i de forskellige lande,« forklarer Morten H. Christiansen.

LÆS OGSÅ: Computere skal lære menneskets sprog

Gør op med gammel sprogfilosofi

Indtil nu har sprogforskere tænkt, at ords lyde og betydninger er helt uafhængige størrelser.

»Den forståelse har været en grundpille inden for sprogforskningen i 100 år siden 1916, hvor den berømte sprogteoretiker Ferdinand de Sassure skrev, at forholdet mellem ordets lyd og betydning er fuldstændigt uafhængige af hinanden,« fortæller Morten H. Christiansen.

Men undersøgelsen ryster nu den tidligere forskning og viser, at der faktisk er en sammenhæng mellem ord og deres betydning i verdens lande.

LÆS OGSÅ: Sådan taler elektroder hjernes sprog

Opdagelsen kan få betydning for børns læring

sprog verden lyde betydning ens

Sammenhængen mellem lyd og betydning kan måske hjælpe børn til hurtigere at lære at tale, mener Morten H. Christiansen. (Foto: Shutterstock).

Viden om sammenhængen mellem lyd og mening kan få en positiv virkning på børns muligheder for at lære at tale, mener Morten H. Christiansen.

»Det, at der er en uafhængig relation mellem lyd og mening, kan hjælpe børn med at finde ud af, hvad ord overhovedet er. Børn skal finde ud af, hvad de voksnes lyde betyder, og nu ved vi, at betydningen hænger sammen med selve lyden. Så når jeg siger hund, er det en reference til den lille, søde pelsklump der løber rundt,« forklarer han.

LÆS OGSÅ: Sprogkyndige komplicerer sproget

Børn kan altså måske lære deres eget sprog hurtigere, hvis de bliver mere opmærksomme på, hvordan ordenes lyd og betydning hænger sammen, mener Morten H. Christiansen.

»Vi har nu gjort op med en epoke inden for sprogforskning, og nu melder der sig et hav af nye spørgsmål, som vi glæder os til at dykke ned i,« siger han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk