Store opdagelser: Hormoner - kroppens kemiske kommunikation
Det kræver sofistikeret kommunikation mellem en organismes legemsdele, når den skal agere – f.eks. når den skal bevæge sig, fordøje et måltid, være frugtbar eller noget helt fjerde. I dag ved vi, at kommunikationen sker via elektriske og kemiske signaler.

'Kvinde kend din krop', her 1. udgaven fra 1975, drejer sig ikke mindst om kvinders biologi, som reguleres af kønshormoner. (Foto: Kvinde kend din krop – en håndbog, 1975)

'Kvinde kend din krop', her 1. udgaven fra 1975, drejer sig ikke mindst om kvinders biologi, som reguleres af kønshormoner. (Foto: Kvinde kend din krop – en håndbog, 1975)

Partner 50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben

I denne bog gives der en fremstilling af 50 markante gennembrud i naturvidenskaberne. 

De elektriske signaler løber i nerverne, som på tiendele af et sekund giver signaler til specifikke organer.

De kemiske signaler, også kaldet hormoner, frigives derimod fra kirtler i kroppen og rejser med blodet til væv og organer, hvor deres virkning kan ses efter sekunder, minutter eller dage.

Hormoner blev opdaget omkring år 1900 og gav afgørende nye indsigter i menneskekroppens biologi, for eksempel kroppens vækst og kønsmodning. 

Hormonerne viste sig ydermere at være særdeles velegnede som lægemidler og medførte markante fremskridt i behandlingen af flere alvorlige sygdomme, for eksempel sukkersyge.

Kroppens væv indeholdt kirtler

At nerverne kan overføre signaler til kroppens muskler og organer har været kendt siden oldtiden, hvor blandt andet den græske læge Erasistratus (304-250 f.Kr.) mente, at hjernen udsendte livsånder gennem nerverne, som blev opfattet som hule ligesom rør.

I 1791 viste den italienske læge Luigi Galvani (1737-1798), at stimulering af nerverne hos netop ihjelslåede frøer kunne udløse muskelkontraktioner i benene – de såkaldte dansende frøer.

Hans eksperimenter fik stor betydning, fordi han pegede på, at det var elektricitet, som løb i nerverne. Over 100 år senere ved afslutningen af 1800-tallet var de fleste videnskabmænd overbeviste om, at nervesystemet alene kunne forklare kroppens interne kommunikation.

Man havde dog observeret, at kroppens væv indeholdt kirtler, som tømte sekreter direkte i blodbanen.

Man vidste også, at drenge ikke udviklede en række mandlige karaktertræk, hvis deres testikler blev fjernet, og det mere end antydede, at testiklerne kommunikerede med resten af kroppen.

50 opdagelser

Denne artikel stammer fra bogen '50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben'. Bogen bringes i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag. Køb bogen her

Pavlov var berømt og berygtet for sine hundeforsøg

Den russiske fysiolog Ivan Pavlov (1849-1936) blev nu, i 1890'erne, fortaler for den såkaldte 'nervisme', hvilket betyder, at al kommunikation i kroppen foregår gennem nerverne.

Han blev både berømt og berygtet for sine hundeforsøg, hvor han viste, at synet, duften eller smagen af mad aktiverer en refleks, som får mavesæk og bugspytkirtel til at udtømme et fordøjelsessekret.

Netop bugspytkirtlen endte uforvarende med at blive stridens æble om kroppens kommunikation.

Det er ikke kun nerverne, der styrer intern kommunikation

Dengang, i 1902, foretog to engelske fysiologer, Ernest Starling (1866-1927) og William Bayliss (1860-1924), nemlig en række berømte (og igen berygtede) hundeforsøg, der demonstrerede, at det ikke kun er nerverne, der styrer den interne kommunikation.

Også de ukendte og besynderlige hormoner regulerer kroppens funktioner. De to mænd førte en slange ind i bugspytkirtlen på en bedøvet hund og målte, hvor meget sekret den udskilte.

Derefter dryppede de en svag syre på tarmen, hvilket svarede til, at føden med den sure mavesaft vandrede ud i tarmen. Syren medførte øjeblikkelig udtømmelse af sekret i slangen.

Forsøget blev udvidet

Forsøget blev udvidet ved at isolere en lille del af tarmen på en sådan måde, at den kun var i forbindelse med resten af hunden gennem de tilførende arterier og de fraførende vener. Alle nerver var overskåret.

Igen udløste tilsætning af syre til tarmstykket et øjeblikkeligt respons fra bugspytkirtlen. Starling skulle efter sigende have sagt:

»Så må det være en kemisk refleks!«.

LÆS OGSÅ: Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Tarmen afgiver et signalstof

For at underbygge hypotesen om den kemiske signalgivning, afskar forskerne et stykke af tyndtarmen, gnubbede det i syre, filtrerede blandingen og sprøjtede opløsningen ind i blodbanen på den bedøvede hund. Til alles forbløffelse udskilte bugspytkirtlen igen sekret.

Starling og Bayliss havde nu vist, at tarmen afgiver et signalstof, som stimulerer bugspytkirtlens tømning. Stoffet navngav de sekretin.

I 1905 kaldte Starling for første gang det nye signalmolekyle for 'hormon', som stammer fra det græske horman og betyder at vække eller stimulere.

Opdagelsen af insulin var afgørende for diabetespatienter

Opdagelsen af sekretin var afgørende nyt og nyttigt, og det blev startskuddet til forskningsfeltet endokrinologi – læren om den indre sekretion, som har ført til identifikation af mange andre hormoner.

En af de vigtigste opdagelser var opdagelsen af insulin, som canadierne Frederick Banting (1891-1941) og Charles Bests (1899-1978) fandt i 1921.

Insulin udskilles fra særlige celler i bugspytkirtlen og stimulerer celler i hele kroppen til at optage sukker efter et måltid, men ved sukkersyge ophører bugspytkirtlens evne til at udskille insulinen.

Før opdagelsen af insulin blev patienterne udmarvede og døde ofte inden for få år. Nu kunne sygdommen pludselig behandles med daglige injektioner.

Krogh fik rettigheder til at producere insulin

I Danmark fik insulinens opdagelse enorm indflydelse på medicinalindustrien.

Baggrunden var den særlige, at den danske zoofysiolog August Krogh (1874-1949) i 1920 modtog Nobelprisen for sit banebrydende arbejde om blodkapillærernes funktion og derfor var inviteret til USA for at holde en foredragsrække.

Hunde blev flittigt brugt som forsøgsdyr ved opdagelsen af det første hormon sekretin. Forsøgene mødte kritik og blev et brandvarmt politisk emne i England, også kaldet 'The Brown Dog Affair'. Her blev Bayliss anklaget for dyrplageri, men senere frifundet.

Fotografiet viser en rekonstruktion fra 1903 brugt ved retsagen. Det er en typisk fysiologisk forsøgsopstilling fra undervisningen på lægestudiet i England. Bayliss er nr. et fra højre, Starling nr. to fra højre. (Foto: 'The Brown Dog Affair', 1903. University College London Archives.)

Kroghs hustru, lægen Marie Krogh (1874-1943), havde få år forinden udviklet sukkersyge.

På rundrejsen i USA blev Marie Krogh gjort opmærksom på opdagelsen af insulin, hvorefter parret besøgte laboratoriet i Toronto, og August Krogh fik rettighederne til at fremstille insulin i Skandinavien.

Danskproduceret insulin blev grundlaget for Nordisk Insulin-laboratorium

Allerede samme år kunne Krogh og lægen Hans Christian Hagedorn (1888-1971) afprøve de første ekstrakter af insulin fra dyrebugspytkirtler, og i 1924 var næsten halvdelen af danske sukkersygepatienter i behandling med dansk produceret insulin. 

Det blev grundlaget for Nordisk Insulinlaboratorium. Interne stridigheder i det nyskabte firma førte imidlertid til, at Novo Terapeutisk Laboratorium i 1925 blev dannet som en konkurrent til Nordisk Insulinlaboratorium.

I 1989 fusionerede de to virksomheder til Novo Nordisk, en af Danmarks største virksomheder, som i dag producerer insulin ved hjælp af gensplejsede mikroorganismer.

LÆS OGSÅ: Har vi behandlet diabetes forkert i 100 år?

Den danske medicinalindustri blev ramt af 'hormonfeber'

I kølvandet på opdagelsen af insulin øjnede hele den danske medicinalindustri nye muligheder, og den blev nærmest grebet af hormonfeber i 1930'erne, hvor en række præparater med blandt andet kønshormoner blev markedsført.

Præparater som for eksempel Physex, udvundet af gravide kvinders urin, Tablettae Ovariae, som indeholdt tørret ovarievæv, og Tablettae Tetraglandulae, som bestod af ekstrakter fra hele fire kirtler (ovarie, hypofyse, binyre- og skjoldbruskkirtel), blev markedsført af Løvens kemiske Fabrik (i dag Leo Pharma) og Medicinalco A/S (i dag Nomeco).

De nye lægemidler blev afprøvet på mange forskellige tilstande som for eksempel blødningsforstyrrelser, sterilitet, impotens, senilitet og depression. Der blev eksperimenteret med de nye hormonkure, selvom behandlingerne mødte kritik i den danske lægeverden.

Behandlingen af kvinders overgangsalder blev dog rutine i 1930'erne.

Mandligt kønshormon var et ny lægemiddel i 1930’erne og blev blandt andet markedsført til behandling af potensforstyrrelser i overgangsalderen.

I Løvens kemiske Fabriks lægemiddelkatalog fra 1936 kan man læse om præparatet Testex, at man endnu ikke havde 'sikre kliniske erfaringer'. Man vidste altså endnu ikke meget om det. (Testex 30, LEO. Foto: Carsten Andersen. Dansk Farmacihistorisk Samling)

 

 

Testikeltransplantationer skulle kurere homoseksualitet

Kønshormonernes indviklede sammenhænge blev langsomt klarlagt og afstedkom nogle opsigtvækkende forestillinger om menneskets seksualitet.

Omkring 1910 vakte den østrigske fysiolog Eugen Steinach (1861-1941) således opsigt med en serie frø- og rotteforsøg, som indikerede, at den mandlige kønsudvikling er bestemt af kirtelvæv i testiklerne.

Steinach mente også, at forklaringen på blandt andet mandlig homoseksualitet skulle findes i testiklerne, hvilket førte til et samarbejde med kirurgen R. Lichtenstern (1874-u.å.), som omkring 1920 behandlede flere homoseksuelle mænd med testikeltransplantationer for at gøre dem raske.

Seksuel afvigelse tiltrak sig stor opmærksomhed

Den danske læge Knud Sand (1887-1968) var stærkt inspireret af Steinachs forsøg og skrev i Ugeskrift for Læger i 1920 (nr. 82), at 'vi nærmer os Løsningen på Spørgsmaalet om det biologiske Grundlag for Homosexualiteten' og foranledigede selv flere kirurgiske behandlinger af homoseksuelle på Københavns Kommunehospital.

Forestillingen om, at seksuel afvigelse var en form for biologisk skæbne, som lå gemt i kønskirtlerne, tiltrak sig stor opmærksomhed de næste årtier. 

LÆS OGSÅ: Lille studie: Hormonbehandlede gravide får oftere biseksuelle børn

Kvindesagsforkæmper opfordrede skabelsen af p-pillen

En behandling, som var anderledes velbegrundet, drejede sig om regulering af kvinders ægløsning.

Den amerikanske kvindesagsforkæmper Margaret Sanger (1879-1966) opfordrede i 1951 fysiologen Gregory Pincus (1903-1967) til at udvikle en pille, som forhindrede kvinder i at blive gravide.

Pincus etablerede et samarbejde med gynækologen John Rock (1890-1984), og sammen udviklede de et præparat, som bestod af syntetisk østrogen og progesteron. 

I 1954 blev dette nye lægemiddel testet på 50 kvinder i Massachusetts og to år senere på 100 kvinder i Puerto Rico.

Doping med hormoner har været kendt siden 1930’erne, og brugen af muskelopbyggende kønshormoner er velkendt i en række idrætsgrene.

I cykelsporten var brugen af nyrehormonet erythropoetin, forkortet EPO, nærmest epidemisk i 1990’erne og 00’erne. Lance Armstrong var en af dem, som fik hjælp til sine syv, senere ugyldige, sejre i Tour de France.


P-pillen var en øjeblikkelig succes

'Præventivpillen', forkortet p-pillen, viste sig effektiv og blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i 1960.

P-pillen blev en øjeblikkelig succes, og selv om de første p-piller viste sig at have alvorlige bivirkninger blandt andet i form af blodpropper, gik der kun to år, før hele to millioner amerikanske kvinder tog hormontabletten.

I 1966 blev p-pillen Anovlar som den første markedsført i Danmark. Nu fik kvinderne kontrol over deres kroppe, og sex og forplantning blev to adskilte ting.

LÆS OGSÅ: P-pillen forandrede kvinders liv for altid

Hormonet cortison blev brugt mod leddegigt

En overraskende og uforudset konsekvens af hormonforskningen fandt sted i samme periode. I 1949 forsøgte den amerikanske læge Philip Hench (1896-1965) at behandle en 29-årig kvinde med svær leddegigt. Kvinden kunne næsten ikke gå og brugte kørestol.

Hun fik injektioner med 'Substans E', som var et helt nyt stof udvundet af binyrerne. Lægemidlet var hormonet cortison, og dets effekt var så kraftig, at kvinden efter få dage kunne gå lange ture uden smerter.

I de følgende måneder blev andre patienter behandlet med lige så fantastiske resultater.

Cortison havde alvorlige bivirkninger og var ingen mirakelkur

Desværre havde (og har) cortison nogle alvorlige bivirkninger, blandt andet afkalkning af knoglerne, så det var ikke et mirakelmiddel, selv om cortison er meget velegnet til kortvarig behandling af mange sygdomme.

I dag er listen af hormoner på mere end 50, og hvert årti tilføjes stadig nye substanser til listen og dermed også ny viden om, hvordan kroppens organer samarbejder.

For eksempel har de sidste årtiers forskning i stress vist, at cortisonniveauet i blodet er for højt hos stressede personer, og at de har en øget risiko for for eksempel forhøjet blodtryk og hjertesygdom.

LÆS OGSÅ: Medicin blev gigtpatienternes fjende

LÆS OGSÅ: Hvad sker der med kroppen under puberteten?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk